Händelserik sommar i Degerby

Förväntansfulla. På byakontorets splitternya trappa, byggd på talko, ser Saga Eskman, Caj Degerholm, Alexander Johansson och Nanna Turunen med spänning fram emot en förnyad Degerbydag. Bild: Lena Selén

Det är mycket på gång i Degerby. En ny byahjälp har börjat, Igormuseet är uppfräschat, Degerbydagen får nytt format och en räddningsövning planeras.

Allt är upplagt för en god fortsättning på sommaren. Degerbyborna kan igen beställa förmånlig hjälp med fönstertvätt, trädgårdsjobb och andra vardagsjobb, nu av byahjälpen Saga Eskman, artesan till utbildningen.

Själv säger Saga att det värsta hon vet är att sitta still och inget ha att göra. Städningen av en stuga som stått tom en längre tid hör till hennes närmaste uppgifter. Byahjälpen kan beställas på numret 040–751 4921 mellan klockan 9 och 12.

Dag med fortsättning

Degerbydagen ordnas i år som vanligt i kyrkbyn den 4 augusti klockan 10-13, men får en ny fortsättning efter klockan 13 med ett loppisrace som koordineras av Nanna Turunen. Hon upptäckte idén vid ett besök i Österbotten i fjol och kom snabbt underfund med att den tagits upp i praktiskt taget hela Finland.

– Här i Västnyland blev väl Sjundeå först med idén nu i juni, säger hon och gläder sig åt att Degerbyborna nu har några veckor på sig att kolla igenom allt överlopps de vill bli av med och bjuda till försäljning hemma hos sig.

Samtidigt ger loppisracet en utmärkt chans för alla att verkligen bekanta sig med Degerby, med hjälp av en karta där alla försäljningsplatser som anmälts före den 20 juli finns utsatta. Upp till 30, kanske fler, deltagare hoppas Turunen på, och påpekar att några familjer redan nu har kommit överens om att samarbeta så att besökarna under ett och samma besök får ett större utbud varor att välja mellan.

– Det är inget som hindrar att de som deltar i loppisracet också serverar kaffe med tilltugg, säger hon och påminner om att det går bra att sälja hemodlade grönsaker eller bär. Åtminstone en jordgubbsodlare i byn har anmält intresse men det finns plats för fler på kartan.

Det kostar inget att delta i racet, anmäla sig kan man göra på byakontoret Rosenberg eller via loppisracets egen facebooksida.

Startfanfar och konsert

Degerbydagen inleds med en fanfar på torget och välkomsttal av fullmäktigeordförande Robert Lemström. Degerbymarthorna serverar våfflor och ungdomsföreningen kaffe, Folkhälsans Degerbyavdelning mäter blodtryck och delar ut kostråd och andra torgförsäljare är välkomna.

I Degerby kyrka ordnas klockan 10.15 en konsert med Dragsvik traditionsmusikkår och pianisten Ida Mankinen som medverkande. Församlingens sommarteolog, Degerbybon Terese Norrvik, håller en kort andakt och sedan beger sig musikkåren ut på torget för att underhålla besökarna där.

I Igormuseet är det öppet hus 9.30–14 och där är Alexander Johansson engagerad och kunnig guide. På byakontoret är byahjälpen Saga Eskman på plats och klockan 12 hålls den första informationen om myndighetssamarbetsövningen i Degerby centrum i september. Kommunen har gett klartecken för övninen som ska ge nyttiga lärdomar för räddningsväsendet, polisen och försvaret och bli en intressant upplevelse för Degerbyborna.

Byarådets nyvalda ordförande Caj Degerholm är nöjd med att det också i år finns tillräckligt många aktiva som vill ordna Degerbydagen. Byarådet ska satsa på mer information till nyinflyttade för att säkerställa frivillig arbetskraft också i fortsättningen.