"Han var hela folkets president"

Stödtrupper. Gunnel Gottberg (fr.v.), Bror Nyback, Tomy Karlsson, Lauri Metsämäki, Göran Sannholm och Rolf Wessman ställde upp som elektorskandidater för Mauno Koivisto i valet 1998. Bild: VN-arkiv/Vidar Lindqvist

– Mauno Koivisto hade en stark socialdemokratisk värdegrund som han stod på, men som president var han hela folkets president. Han var en stor statsman som spelat en avgörande roll i Finlands moderna historia.

Ekenäsbon och tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Lauri Metsämäki talar med värme om president Mauno Koivisto. Första gången de möttes var 1979 då Koivisto var statsminister och Metsämäki sekreterare för kommunalärenden. Därefter kom deras vägar att mötas med jämna mellanrum.

– Till exempel var jag hans elektor både 1982 och 1988. Som riksdagsledamot hade man egentligen inte speciellt mycket direkt kontakt med presidenten, man möttes i samband med självständighetsfester och riksdagens öppning för att ta några exempel, säger Metsämäki.

Metsämäki var också långvarig kommunalpolitiker i Ekenäs och i den egenskapen var han med om att ta emot presidenten flera gånger.

– Det jag minns direkt är den stora Finlandssvenska sångfesten 1991. Presidentens medverkan blev klar i sista stund och kom som en stor överraskning för de flesta. Succén var enorm, säger Lauri Metsämäki.

Viktig roll

Presidentens välvilliga och positiva inställning till det svenska språket har lyfts fram i många sammanhang. Också Metsämäki är inne på samma linje.

– Svenskan var alltid viktig för Koivisto och det märktes tydligt. Den signalen var väldigt klar och förstås väldigt välkommen för vår del, säger Metsämäki.

I dag får presidenten en statsbegravning i Helsingfors. Minnet och arvet består dock i allra högsta grad.

– Mauno Koivisto var inte bara en stor politiker utan också en stor människa. Med tanke på Finland var hans insats för vår parlamentarism avgörande. Det blev en uppenbar förändring eftersom Koivisto inte hade ett hov runt sig, säger Lauri Metsämäki.

Mer läsning