Hällmålning hittad på bergvägg i Pojo

En av älgarna syns uppe till vänster i bild (den röda figuren på den vitrandiga delen av berget), den andra älgfiguren är något suddigare och finns i bildens övre kant, mitt i bilden. Bild: Dan Lindholm

Finlands sydligaste hällmålning har hittats vid Fårsjön i Pojo. Man kan åtminstone urskilja två älgar och en hand i målningen.

Vid Fårsjön i Pojo har en tidigare okänd hällmålning hittats. Museichef Dan Lindholm vid Västra Nylands landskapsmuseum är lyrisk:

– Man blir nog litet tyst efter många år i branschen då sådana här fynd kommer emot en. Ett helt nytt fynd i ett helt nytt område, säger han.

Det är nämligen den sydligaste hällmålningen som hittills hittats i Finland.

– Det är också Raseborgs första hällmålning.

Och det är ingen fråga om målningen är äkta eller vad den föreställer, konstaterar Lindholm.

– Två älgfigurer och en hand kan tydligt urskiljas.

Fårsjön där målningen finns är belägen fyra till fem kilometer nordväst om Pojo kyrka.

Musiker fann måningen

Det var den i Fiskars bosatta musikern Sami Wirkkala som hittade hällmålningen då han brädpaddlade i sjön. Wirkkala fann cirka tio bilder målade med rödockra vid ett brant bergsstup på Fårsjöns östra strand.

Målningarna finns på ett omkring 1,5 meter högt och drygt 1 meter brett område. Figurernas tolkning kräver noggrannare forskning och kartering, säger Lindholm.

Museiverket och Västra Nylands landskapsmuseum har inspekterat hällmålningen efter att antropolog Ulla Valovesi anmälde fyndet till museimyndigheterna den 4 september.

Finns cirka 150 målningar

I Finland har man hittat omkring 150 bekräftade och osäkra hällmålningsplatser, varav merparten finns i östra och mellersta Finland vid forna Saimens och Päijännes sjösystem.

I Västnyland känner man för tillfället till sju objekt, samt ett vid Noux Långträsk i Esbo. Hällmålningarna är gjorda för 7 500–3 500 år sedan på branta hällklippor invid vattendrag. Hällmålningen i Fårsjön i Raseborg är gjord på just en sådan typisk plats, här har dessutom en överskjutande bergformation skyddat målningarna i tusentals år.

Vitträsk, Kyrkslätt

Juusjärvi, Kyrkslätt

Salmijärvi, Vichtis

Pyyslampi, Vichtis (möjligen en hällmålning med oidentifierbara figurer)

Karstun Linnanmäki, Lojo (möjligen en hällmålning med oidentifierbara figurer)

Lehtikallio, Lojo

Fårsjön, Raseborg

Noux Långträsk, Esbo

Mer läsning