Halkskydd går hem hos seniorer

Raseborg delar ut gratis halkskydd till stadens seniorer. Över 200 par har redan lösts ut och flera har beställts.

Helt tydligt är Raseborgs seniorer ett rörligt släkte som inte vill låta is, snö eller halka hindra dem.

I tisdags då stadens avdelning för seniorrådgivning delade ut gratis halkskydd på Seniora i Ekenäs ringlade kön sig lång ända ut på trottoaren. Allt som allt har över 200 halkskydd redan delats ut i Pojo, Karis och Ekenäs.

Skydden är av den sorten som fästs runt vristen och har nabbar bara under hälen. De har valts ut i samråd av ergo- och fysioterapeuter, säger sjukskötare Tina Hultgren från stadens seniorrådgivning.

Har beställt flera

Tina Hultgren skötte utdelningen i Ekenäs i tisdags och säger att hon redan lämnat in en tilläggsbeställning eftersom skydden har så god åtgång.

Alla raseborgare som är 70 år eller äldre löser knappast in halkskydd, eftersom de är nästan 5 000 och många bor på äldreboenden. Men varenda en som gör det lever litet säkrare – om skydden används.

– Jag hoppas de kommer till användning.

Nästa tillfälle att få ett par halkskydd är på Seniorpunktens träff på Villa Anemone i Karis den 20 februari. Veckan därpå, tisdagen den 27 februari står Seniora i Ekenäs i tur igen. Även under träffarna i mars delas halkskydd ut.

– I Snappertuna delar jag ut halkskydd på ett seniorkafé på Tunahemmet. Vi önskar att man kommer till träffarna för att få sina skydd, men om det är helt omöjligt kan man ringa oss.

Seniorrådgivningens informationsnummer är 019-289 3133.

Bra initiativ

Bland de första som i tisdags löste ut ett par halkskydd åt sig och ett par åt hustrun var Göran Wide, tidigare stadsdirektör i Ekenäs. Han tycker initiativet att dela ut halkskydd är bra.

– Vi rör oss utomhus dagligen, mellan en halv och en timme.

Han är bekant med halkskydd sedan tidigare.

– Ja, jag har erfarenhet av halkskydd. Den här modellen verkar dock bättre, mer praktisk då den är enklare att få på.

Modellen han jämför med är den som man trär över både tårna och hälen. Likadana har Rainer Björklöf erfarenhet av.

– De här är bekvämare. Och initiativet är riktigt bra och förebyggande. Någon gång har man nytta av åldern också, säger han och plirar finurligt.

Initiativet de bägge nämner togs av Pojobon Per-Erik Holmberg (SDP).

– Det är inte så ofta enskilda politikers motioner leder till beslut, säger Rainer Björklöf.

Bröt fyra revben

Olavi Bogdanoff hör i likhet med Wide och Björklöf till målgruppen för den här kampanjen. Det var hans dotter som tyckte han skulle passa på att utnyttja erbjudandet om gratis halkskydd, säger han.

– Jag har nog sedan tidigare några par av hennes halkskydd från tiden då hon bodde hemma.

Trots att han skämtar litet om att det är töntigt med halkskydd, på samma vis som tonåringar kan vägra cykelhjälm, står det ändå klart snart att det är just ett skämt:

– Jag halkade omkull före julen och bröt fyra revben. Det är ömt ännu, men börjar nog vara bättre nu. Folk tror att jag har cyklat omkull, eftersom jag cyklar mycket, säger Bogdanoff.

Ett år kom han upp till 26 000 cyklade kilometrar.

Men nu var det alltså inte cykelns fel – den är dessutom utrustat med vinterdäck – utan hans eget fel då han gick ut på hundpromenad utan halkskydd.

"Viktigt röra på sig"

Ruth Nyberg har också kommit till Seniora för att lösa ut ett par halkskydd. Hon är glad över halkskydden:

– Jag har inte vågat mig ut nu då det varit så halt, det är viktigt att röra på sig. Om jag inte gör det blir jag så vinglig, säger Ruth Nyberg.

Hon är sedan tidigare utrustad med såväl gångstavar som en sparkstötting med hjul.

– Jag skulle inte klara av att gå och handla om jag inte hade sparken som stöd och som jag dessutom kan transportera varorna på. Den har jag köpt själv.

Birgitta Branting är också tacksam för halkskydden för hon rör sig utomhus flera gånger om dagen.

– Det enda jag har att säga är att de kunde ha delats ut litet tidigare.

Christina Karlsson har kommit från Öby till Seniora för att få halkskydd.

– Det är bra att det delas ut skydd. Jag har väntat på det eftersom jag sett att andra kommuner tidigare delat ut halkskydd.

Hon rör sig ute varje dag och använder både gångstavar och halkskydd för att minimera risken för att halka omkull och skada sig.

Också andra faror

Sjukskötare Tina Hultgren på minner om att det finns andra faror än halkan:

– De flesta halkolyckor sker i hemmen. Försök undvika lösa mattor, möblera så det går bra att röra sig, träna upp balans och muskelstyrka och var försiktig i duschen.

Har man balanssvårigheter ska man inte stå i duschen utan se till att få låna en duschstol.