Guldsmeden som brinner för stora smycken

Belåtenhet. Det allra viktigaste är att kunden är riktigt nöjd, menar guldsmeden Christoffer Nyström. Bild: Sofia Westerholm

Det var på skoj han valde att söka in till guldsmedsutbildningen. Drygt två år senare känns han igen som designern av smycket presidentfrun bar på slottsbalen.

Ekenäsbon Christoffer Nyström har alltid gillat att få arbeta med händerna. Efter högstadiet föll bilmekanikerutbildningen därmed rätt naturlig.

– Min högstadielärare sa nog redan då att jag i stället borde satsa på ett hantverkaryrke, säger Nyström.

Efter militären visade det sig vara svårt att få jobb som bilmekaniker och Nyström började tänka om. Han bestämde sig för att söka sig till en helt annan bransch.

– Egentligen skulle jag söka in till träartesan men den linjen slutade så det var mest på skoj det blev guldsmide i stället.

Färdigutbildad guldsmed blev Nyström från yrkesskolan Axxell i somras. Sedan dess har han arbetat på guldsmedsaffären Tarkkanen i Helsingfors.

Han anser att skolan gav honom en bra grund att stå på men att det är då han själv fått utöva yrket som han ändå lärt sig mest.

– Just nu vill jag fortsätta så här och samla på mig mer erfarenhet, men en dag kan jag bra tänka mig att starta något eget. Men med säkerhet är det guldsmide som gäller för mig.

En hel veckas arbete

Inför Finlands 99:e självständighetsdag kontaktade presidentfrun Jenni Haukio guldsmedsaffären Nyström arbetar för. Hon ville ha att smycke till slottsbalen. Det enda kravet var att smycket skulle vara stort. Nyström och hans arbetskamrat fick båda i uppgift att fritt designa varsitt smycke som Haukio sedan valde mellan. Jobbet var ett drömuppdrag för Nyström eftersom han helst designar stora smycken med utrymme för detaljer.

– Jag har inte ord för att beskriva hur stolt jag var då jag fick veta att Haukio valt att bära mitt smycke på slottsbalen. Känslan var obeskrivlig.

Nyström berättar att smyckets huvuddel gick smidigt men att nackdelen var knepigare att få ihop. Sammanlagt arbetade han i över en vecka på halsbandet.

– Det var långa arbetsdagar men helt klart värt det. Det halsbandet är det av mina jobb jag hittills är mest stolt över själv, säger Nyström.

Viktigast att kunden är helt nöjd

Att Nyström skulle fastna för guldsmide var inget han hade väntat sig. Han ser ändå att han bär på flera av de egenskaper som krävs av en bra och framgångsrik guldsmed.

– Jag är en person som tänker mycket på andra och som har lätt för att avläsa olika människor. Det tror jag är något man har stor nytta av inom den här branschen.

En annan viktig egenskap är enligt honom att man klarar av att se olika sidor och lösningar på problem.

– Det händer ofta att jag kör fast då jag designar, men alla lösningar kan inte komma direkt. Då tar jag en paus, funderar och talar kanske med någon och så går det bra igen.

Nyström säger att det viktigaste för honom är att kunden är fullkomligt nöjd med produkten men att han också strävar efter att alltid själv vara nöjd med sitt jobb innan han lämnar det ifrån sig.

– Jag börjar arbeta på själva smycket först då både jag och kunden vet precis vad kunden är ute efter. Ibland kan det bli upp till tio olika modeller i silver eller uppritat på papper innan man kan börja med det egentliga jobbet.

Långa resor stoppar inte

Nyström pendlar alla dagar mellan Ekenäs och Helsingfors för att få göra jobbet han brinner för. Han trivs utmärkt på guldsmedsaffären Tarkkanen där han arbetat sedan han blev färdig guldsmed.

Arbetsdagen blir ofta lång, särskilt vintertid, men det bekommer honom inte det minsta.

– Ibland säger folk att jag är galen som gör det, men jag trivs så bra med jobbet att jag aldrig sett resorna eller de långa arbetsdagarna som något problem. Dessutom kan man ju alltid ta sig en liten tupplur under tågresan, säger Christoffer Nyström.

Hemma från: Tenala.

Ålder: 26 år.

Bor i: Ekenäs.

Utbildning: Bilmekaniker och guldsmed.

Stolt över: Designade Jenni Haukios smycke till slottsbalen 2016.