Guldregn över Ingåförening: systrarna Palkoranta dansade hem fyra VM-guld

Framgångsrika. Mette Palkoranta, Catharina Grönholm och Miisa Palkoranta från Energy Dance Center i Ingå har gjort väl ifrån sig i VM-tävlingarna i Liberec. Tävlingarna slutar på söndag. Bild: Mary-Ann Sjölund

Fem VM-guld, två silver och ett brons. Det är saldot för unga dansare från Ingå och Sjundeå i de pågående VM-tävlingarna i disco- och showdans i Tjeckien.

Systrarna Mette och Miisa Palkoranta från Sjundeå har rönt stor framgång i VM-tävlingarna i discodans, eller Urban Pop Dance som kategorin heter i World Artistic Dance Federations tävling i Tjeckien. Mette Palkoranta knep guld i junior 2-klassen och Miisa Palkoranta i vuxenklassen. Dessutom tog systrarna hem segern i discoduo-klassen.

Sanni Åberg från Ingå fick VM-guld i junior 1-klassen och Catharina Grönholm var bland de sju bästa och var med i finalen. På showsidan knep Mette Palkoranta silver i show solo-tävlingen och systrarna Palkoranta tog hem silvret i duokategorin. Mette vann också kategorin Acrobatic Dance, där Gerda Stillman från Sjundeå tog brons.

Vågar prova på nya saker

Totalt tävlar kring 5 000 dansare i flera kategorier i Liberec i Tjeckien.

– Det är en av de största danstävlingarna i världen i den här grenen, säger Mary-Ann Sjölund som är tränare i föreningen Energy Dance Center i Ingå, där flickorna tränar.

Sjölund ansvarar för discodansen i föreningen, medan hennes dotter Sandra Sirviö sedan några år tillbaka ansvarar för showsidan.

– Det är inte alla som har möjlighet att jobba på det här sättet tillsammans med sina barn, säger Sjölund.

EDC-dansare har varit framgångsrika i många tävlingar. Vad är er hemlighet?

– Jag tror att det är att vi vågar pröva på nya saker. Det blir lätt så i den här grenen att alla kopierar dem som är framgångsrika. Men vi vågar göra nytt. Och så tränar vi tills alla kan hela rutinen, också i bakre raden, säger Sjölund.

– Vi har också delat upp träningarna så att vi tränar akrobatik, teknik och serier separat. Och så satsar vi på kroppsvård. Många av flickorna tränar över tio timmar per vecka, så det är otroligt viktigt att de sköter om sin kropp.

Också stämningen i klubben tror Sjölund spelar in i framgångarna.

– Vi är som en stor familj i den här föreningen. Vi bryr oss om helheten och vill att barnen ska må bra. Och vi har ofattbart underbara föräldrar som stöttar och hjälper.

Mary-Ann Sjölund har följt med tävlingarna hemma i Ingå, eftersom det är hennes dotter Sandra som åkt med truppen den här gången. Hon är stolt över dansarnas framgångar.

– Det får mig nog att bli ödmjuk och tyst. Någonting har jag gjort rätt under mina år som tränare.

World Artistic Dance Federation (WADF) är en av två takorganisationer för disco- och showdans. Den andra är International Dance Organization (IDO).

WADF:s tävlingar är öppna för vem som helst. Till IDO:s tävlingar måste man kvala.

WADF-tävlingarna har flera grenar än IDO:s tävlingar. Det är också flera som deltar.

Mer läsning