Guld för Toivola och Kuisma

Guld. Amanda Toivola har fått en flygande start på sin skyttekarrirär. Bild: Lassi Palo/sportskytteförbundet

KSF:s Jenna Kuisma korades till dubbelsegrare i klassen D20 under FM-helgen i Kisakallio. Kuisma segrade både på stående 40 skott och 3x20 skott.

Kuisma var bäst i både grundserien och finalen på stående. I grundserien sköt hon ett nytt personbästa på 415,5 poäng. Finalen var mycket jämn, Kuisma och tvåan Marianne Palo hade samma resultat när 24 skott var skjutet, men i omskjutningen var Kuisma bättre med en 10,3:a mot en 10,1:a.

Kuismas klubbkompis Henna Viljanen var sjua efter att hon i grundserien varit fjärde på 411,9 poäng.

På 3x20 skott tog Kuisma och Viljanen en dubbelseger. Kuisma var etta på 594 poäng och Viljanen var god tvåa på 590 poäng. Tredje var Suvi Petäjäsaari som förlorade fyra poäng till Viljanen.

Toivola överraskade

Raseborgs Skyttars Amanda Toivola deltog i sina första FM-tävlingar och knep direkt ett guld i klassen D16. Toivola, som inledde sin skyttekarriär i höstas, sköt nu redan hela 360 poäng. Det var hennes nya personbästa och dessutom sköt hon bättre än alla 20-åringar.

– Jag är jättenöjd, om någon skulle ha sagt det här när jag var från gymnasiet och testade på hösten skulle jag nog inte ha trott på det, konstaterade Toivola efter finalen.

Toivola avslutade med fina 96 poäng på de sista 10 skotten. Tvåan Jonna Ketolainen förlorade med hela 34 poäng till Toivola.

Nu kommer Toivola att fortsätta träna och börja testa också på 25 meter. Tränaren Armas Andersson var lyrisk efter Toivolas genombrott.

Långström och Stenström på pallen

Sebastian Långström, KSF, kom in på en andra plats när man tävlade på 60 skott stående i klassen H20. I grundserien var Långström bäst med resultatet 620,0 poäng. I finalen fick han sedan se sig slagen av Cristian Friman, efter att han prickat in ett nytt finländskt rekord. Trea var Matias Kiuru.

Joni Stenström, RS, knep ett silver på 3x20 skott i herrklassen. Stenström sköt 595 av 600 möjliga poäng. Segrade gjorde Juho Kurki med 596 poäng. Trean Aleksi Leppä hade samma resultat som Stenström, men Stenström hade en bättre sista serie.

Petra Liljeberg, KSF var femte på liggande i damklassen. Liljeberg sköt resultatet 629,4 poäng. Med det missade hon medaljerna med 2,8 poäng. Segrade gjorde Mira Mäkelä med 633,4 poäng.

Medaljer för veteranerna

Torsti Annala och Vesa Savolainen från PorkkA i Kyrkslätt knep silver respektive brons på luftpistol i klassen M60. De sköt 366 och 365 poäng. Segrade gjorde Arto Kormu på 368 poäng.

Kauko Kaartinen, RS knep ett silver i klassen A75. Kaartinen knep silvret på liggande när han sköt 616,9 poäng, segraren Sergei Tretjakov var endast 0,3 poäng bättre.

Raseborgs Skyttars Raimo Laine och Armas Andersson steg båda upp på podiet i klassen M60 när man tävlade i luft olympiapistol. Laine segrade med 538 poäng, Andersson var tredje med 521 poäng. In emellan dem klämde sig Tapio Heikkonen på 533 poäng.

Också i övrigt deltog många västnylänningar i FM-tävlingarna i Kisakallio.

Mer läsning