Grupp redo för start i damtia

Förberedelser. Susanne Mäkelä (fr.v.), Tua Lindqvist Anne Forsström med barnbarnet Venla och Annette Ström ser fram mot Damernas egen tia. Bild: Lina Enlund

Det närmar sig – motionsloppet Damernas egen tia i Ekenäs den 9 juni. Loppet, som är något av en arvtagare till klassiska Tjejernas Kanontia, väntas locka hundratals löpare och motioner till start.

Det är FC Raseborg som står för arrangemanget. Loppet på 10 kilometer går genom centrala Ekenäs med start på centrumplanen och målgång i Stallörsparken.

– I nuläget tror vi på 300–400 deltagare och det är vi nöjda med, men det går ju ännu att anmäla sig, säger Kaj Selenius från FC Raseborg.

Loppet är det första i sitt slag. För arrangören FC Raseborg är det samtidigt en ny utmaning – tidigare har man kanske varit mest känd som arrangör av straffsparkstävlingen Lasse Näsman Cup som också arrangeras i sommar.

– Det här är nog ett stort arrangemang på alla sätt. Det har varit mycket arbete, men det har gått bra. Vi har lärt oss mycket på vägen, säger Kaj Selenius.

Taggad grupp

I vintras samlades också en grupp damer för att gemensamt förbereda sig för Damernas egen tia. Gruppen – eller egentligen grupperna, eftersom man har haft en i Ekenäs och en i Karis – har mötts tio gånger.

– I Ekenäs började vi tidigare och där har vi haft våra planerade träffar, medan de ännu fortsätter i Karis. Sedan har vi också rent spontant träffats, berättar Annette Ström som är en av initiativtagarna.

I sammanhanget har också Susanna Mäkelä spelat en stor roll. Mäkelä, som till vardags är en personal trainer, har haft sin hand med när man lagt upp träningsprogrammet.

– Och i princip vi nu börjat med att gå tillsammans och sedan har vi ökat på efterhand. Idén har varit att vi skall göra allt tillsammans, säger Mäkelä.

– Den sociala biten är väldigt viktig. Inte är det ju heller omöjligt att det blir en fortsättning på detta om det blir flera lopp, säger Annette Ström.

Olika motivationer

I grupperna har deltagit ett tjugotal damer i Ekenäs och cirka tio i Karis. Bland deltagarna i Ekenäs finns Anne Forsström som ju har en gedigen idrotts- och motionsbakgrund, inte minst inom orientering.

– Jag har alltid motionerat, men när jag blev pensionär fick jag litet problem med hälsan. Det här var ett bra sätt att komma tillbaka på, säger Anne Forsström i sällskap med 2-åriga barnbarnet Venla Forsström.

Också för Tua Lindqvist gav gruppen en möjlighet att börja träna löpning igen efter en paus.

– Jag sprang tidigare halva maraton, men nu på senare tid har det varit sämre. Jag behövde ett nytt mål och då har den här gruppen varit mycket välkommen. Att börja träna bara på egen hand hade kanske inte fungerat, säger Tua Lindqvist.

– Rent allmänt kan man säga att det finns tre målsättningar bland våra deltagare. Det finns de som siktar på att komma i mål och så finns det de som är ute efter en tid. Och så finns det de som har det här som en social grej, säger Susanna Mäkelä.

Förberedelser på målrakan

För arrangörerna börjar arbetet gå in på målrakan. Kaj Selenius berättar bland annat att det före loppet finns en gemensam uppvärmning och efter målgång stretching. Också medaljer delas ut till alla deltagare och det finns möjlighet till massage i tre skolor – Seminarieskolan, högstadiet och Hakarinneskolan.

– Här får damerna själva välja var de vill byta om. Det är ju skäl att komma ihåg att alla startar på centrumplan och målet finns i Stallörsparken, säger Kaj Selenius.

På plats finns också X Factor-vinnaren Tika Sevón-Liljegren som uppträder under evenemanget. Även artisten Carolina Wendelin och trubaduren Toddy Berg uppträder längs med rutten.

– Jag vill påpeka att man kan anmäla sig ännu på lördagen den 9 juni fram till en timme före loppet, där går vår deadline, säger Selenius.

Startskottet skjuts av handbollsspelaren Pamela Degerman.

Rutten en styrka

Och när man väl kommit i mål har man alltså klarat av en bana på tio kilometer. Kaj Selenius hoppas också att deltagarna då haft en bra upplevelse.

– En styrka här tror jag definitivt är själva rutten. Vi har med flit lagt den så nära vattnet som möjligt och en stor del av banan går just längs havet. Det borde vara ganska tilltalande för alla att springa där. Det kan ju vara att det inte känns så långt som det egentligen är, säger Kaj Selenius.

– Just rutten är otroligt viktig, är den bra planerad och det finns mycket att se känns det genast roligare, säger Tua Lindqvist.

Mer läsning