Gratis bilder på pissoarer och hotellrum

Rhendalen. Patrik Lindström fotograferar gärna saker i sin egen närhet, dessa bilder är över Rhendalen från Hambacher Schloß i Tyskland när hans hem där. Bild: Patrik Lindström

Konstnären Oskar Lindström har alltid varit konstintresserad och nu kan han arbeta med fotografering på heltid. Nu vill han bygga upp sitt namn på ett speciellt sätt.

Vardagen i närheten fascinerar konstnärsfotografen Oskar Lindström. Han är uppvuxen i Tenala men har studerat fotografi och konst både i Göteborg, Stockholm och Nykarleby. Nu bor och jobbar han i Neustadt an der Weinstraße i Tyskland.

– Jag har alltid arbetat med konst vi sidan om andra jobb, det är i princip omöjligt att leva på sin konst, säger Lindström.

Nu jobbar han dock enbart med fotografering och grafik på heltid. För tillfället är han aktuell med sitt projekt It's gratis, där personer kan beställa fotografier helt gratis.

– Då vår son föddes hade jag möjlighet att stanna hemma med honom tack vare mitt jobb, så jag jobbade hemifrån och skötte honom medan min fru jobbade, säger Lindström. På det sättet har jag fått möjlighet till att satsa mera på konsten nu.

De senaste åren har han mest jobbat i en grupp som kallar sig Finn Fem Fel som även jobbar med video och installationer.

– Jag trivs bland människor och tycker om att jobba i grupp, säger Lindström.

Sprider sitt namn

Redan under studietiden då Lindström stod i mörkrummet och fixade med bilder och lyssnade på radio fick han höra om att ge bort bilder gratis för att skapa sig ett namn i konstvärlden. På hemsidan finns alltså ungefär 1 300 bilder som vem som helst kan beställa alldeles gratis, men varje person kan beställa högst fem stycken gratis. Varje bild ges i 25 exemplar.

– För att sedan få större bilder eller bilder i bättre kvalitet kostar det, säger Lindström. Det är lite som ett spel eller en applikation som är gratis i början men för att kunna spela vidare måste man betala.

Bilderna i projektet är tagna med allt från mobilkamera till stor proffskamera och föreställer lite allt möjligt. Lindström tycker om att fotografera vardagliga saker i sin närhet, saker som inte annars får så mycket uppmärksamhet.

– Det är ett skönt projekt då jag kan lägga ut nästan vad som helst här och sedan är det kunden som bestämmer vad den tycker om och vill ha, i stället för att jag själv väljer bilderna som ställs ut, säger Lindström.

En del av idén med It's gratis är att den som beställt bilder sedan tar en bild på bilden då den levererats hem. Dessa bilder kommer också upp på hemsidan och dessutom sätts en nål ut på en virtuell karta så att man kan se var bilderna hamnar.

– En person som beställde bilder hade tagit med dem på en safariresa och fotograferat dem där, och en annan beställde en bild på en flygplansvinge som hen sedan fotograferade på ett flygfält, säger Lindström.

Pissoarer och hotellrum

Ett återkommande tema på bilderna i It's gratis är bilder på pissoarer. Viljan att fotografera pissoarer hör till viljan att fotografera vardagliga saker som inte syns. Han hade tidigare en plan på att fotografera alla offentliga toaletter i restaurangerna på Kungsgatan men det blev aldrig av.

– Ingen går någonsin på toaletten i filmer, säger Lindström. Och dessutom har ju pissoaren en intressant form.

Han har även fotograferat många hotellrum och på samma sätt som med pissoarerna handlar det om en slags undersökning i bildform. Han fotograferar alla hotellrum han kommer in i.

– Ett av fotografierna som beställts i flera exemplar från It's gratis förestället ett hotellrum inrett i barockstil, säger Lindström.

Han ser inte på fotograferingen på ett romantiserat sätt som lätt görs med bland annat det gamla arbetet i mörkrummet eller att bilder från utlandet anses finare än bilder från den egna omgivningen.

– Wow-effekten i att åka utomlands och sedan komma hem och visa bilder finns fortfarande, men nu går det fortare då det bara är att ladda upp på Instagram, säger Lindström.

Utöver bilderna till It's gratis fotograferar han mycket byggnader och dem redigerar han betydligt mer än bilderna man kan beställa gratis. Han redigerar bort människor och annat för att göra bilden renare

– Jag vill få bilderna att se ut så som arkitekten har tänkt då byggnaden är ritad, säger Lindström. Nordiska byggnader till exempel ska se väldigt stilrena och rena ut.

Konst är medvetenhet

Flera av bilderna som finns att välja på It's gratis är lite suddiga eller på annat sätt inte helt perfekta enligt vad som ett klassiskt bra fotografi.

– Det handlar om att göra saker medvetet, om man till exempel fotograferar spontana bilder men är medveten om att man gör det då kan de bilderna räknas som konst, säger Lindström. På samma sätt är det med suddiga bilder.

Bilder som inte är perfekta blir intressanta och retar nyfikenheten hos människan. Till exempel bilden på ett suddigt marsvin, blir intressant eftersom man inte ser helt hur marsvinet ser ut.

– Vem som helst kan ju i princip bli fotograf, och bilder som inte är helt perfekta väcker nyfikenhet hos betraktaren, säger Lindström.

Sajten hittas på adressen Its-gratis.com

25 kopior görs maximalt på en och samma bild.

Mer läsning