Grägg minns medaljregnen och snöfallet

Göran Grägg har som lärare varit med om 34 Stafettkarnevaler.Bild: Thomas Sundström

Göran Grägg från Ekenäs är en av Stafettkarnevalens verkliga ikoner. Som lärare har han varit på plats under 34 år.

– Nog finns det säkert andra lärare som varit med lika länge, men visst blev det ju ganska många Stafettkarnevaler för mig, säger han i dag, 17 år efter pensioneringen.

Den sista Stafettkarnevalen å tjänstens vägnar blev år 2000. Debuten skedde redan 1966 då med Virkby samskola där han börjat jobba som tf gymnastiklärare 1965.

– Jag hade utexaminerats vid seminariet på våren samma år och såg sedan en annons i Västra Nyland om att man sökte en gymnastiklärare till Virkby samskola. Jag hade inte riktigt någon klar plan på vart jag skulle söka mig, men det kändes intressant, säger Göran Grägg som växte upp i Vasa.

I Virkby blev han kvar i åtta år innan han sökte sig vidare till Ekenäs stads svenska folkskola hösten 1973. Den skulle om några år uppgå i Seminarieskolan som blev Gräggs arbetsplats fram till pensioneringen i mars 2001.

Start i Virkby ...

Under hela yrkesbanan var Göran Grägg mycket aktiv vad Stafettkarnevalen beträffar. Och detta trots att han själv aldrig deltagit som löpare.

– Karnevalen inleddes 1961 när jag gick i gymnasiet i Vasa, men där var konkurrensen mycket hård plus att man inte skickade någon stor trupp till Helsingfors, säger Grägg.

Fem år senare var det dock dags, då som lärare i Virkby. Totalt blev det åtta dylika resor och flera medaljer.

– Någon seger tror jag inte att det blev under de åren, även om vi hade ett duktigt gäng med Stig Lönnqvist i spetsen, säger Grägg om den blivande OS-löparen från Lojo.

... och i mål i Ekenäs

När Grägg sedan kom till folkskolan i Ekenäs tog han initiativ till att man skulle delta i Stafettkarnevalen. Och när sedan Seminarieskolan grundades blev förutsättningarna ännu bättre.

– Plötsligt hade vi en stor skola med 90 elever per årskurs, så det fanns ett helt annat urval. Och det fick vi nog höra om vid karnevalen också, ler Grägg.

Den första segern kom 1977 då man vann mixedstafetten på 8x50 meter och det visade sig bli långtifrån den enda framgången. Den verkliga fullträffen kom 1999 då Seminarieskolan på sex lågstadiestafetter noterade den prydliga raden tre guld, ett silver, ett brons och en fjärde plats.

– Jag tror nog att det fortfarande är ganska unikt, säger Göran Grägg som dessutom mycket lägligt själv just det året erhöll den vandrande lärarpokalen.

– Men det var en ren slump, valet hade ju gjorts före karnevalen.

Många minnen

Det finns många minnen från åren med Stafettkarnevalen. Minnen av segrar, förluster och allt däremellan.

– Man måste ju alltid komma ihåg att det var barn man hade att göra med. Jag minns en gång på 8x50 meter när vi hade ytterbanan. Jag hade försökt pränta in att man ska hållas på sin egen bana efter att man löpt färdigt. En flicka glömde dock bort det och gick rakt över banorna och torpederade loppen för två-tre andra lag. Men det är ju sådant som händer.

En annan höjdare var när man gjorde upp i Karleby. Då snöade det.

– Det var ganska otroligt. Visst hände det också annars att vädret var dåligt, men överlag vill jag minnas att det oftast var ganska hyfsat.

Stadion viktig

Resan till Gamlakarleby var ett undantag, för det är ju nog Olympiastadion som av hävd är hem för Stafettkarnevalen. På den linjen är också Göran Grägg.

– Stadion är förmodligen en av hemligheterna till att Stafettkarnevalen varit så framgångsrik som den varit, en annan är att arrangemangen alltid hållit hög klass. Man kan lita på att allt fungerar som det skall.

Just nu är dock stadion ute ur räkningen på grund av renovering. I stället söker man sig till Paavo Nurmi-stadion i Åbo och dit är också Göran Grägg på väg.

– Jag brukar besöka karnevalen då som då och i år är jag på plats, redan av den orsaken att jag eventuellt har ett barnbarn som deltar, säger Göran Grägg.

Göran Grägg

77 år

pensionerad lärare

Fru, en son, två barnbarn.

Arbetat som lärare under Stafettkarnevalen i 34 år (1966–2000)