Göran Schildts kajak finns på Ekenäs bibliotek

På plats. Mårten Johansson visar upp kajaken för Christine Schildt. Bild: Jannica Luoto

I fortsättningen kan besökarna vid biblioteket i Ekenäs beundra författaren Göran Schildts (1917–2009) kajak. Den överräcktes på torsdag eftermiddag och även Christine Schildt var på plats.

Göran Schildt hann med mycket under sitt händelserika liv och har skrivit flera reseskildringar om sina exkursioner med segelbåten Daphne.

Men också i sin ungdom trivdes han på havet och vid familjens sommarställe på Horrnäs i Pernå brukade han bege sig ut med en kajak. Den gick och går fortfarande under namnet Pegasen och finns i fortsättningen att beskåda på Ekenäs bibliotek.

– Han började använda den som sjuåring och gjorde det ännu som ung vuxen. Sedan kom Daphne in i bilden men Göran lämnade aldrig ifrån sig kajaken. Den följde med vid varje flytt, berättar Christine Schildt.

Ännu för några månader sedan låg den kvar på vinden i ett uthus vid hennes hem. Men då föddes också iden om att kajaken förtjänar ett bättre öde.

– Den hade legat där i många, många år och jag har nog haft en tanke på att göra någonting åt den. Tillsammans med Mårten Johansson kom vi sedan på att donera kajaken till biblioteket, säger Schildt.

Johansson i sin tur har restaurerat den snart 100 år gamla farkosten. Han säger att den är unik.

– Det finns nog inte många kvar av den här sorten längre, i så fall är det nog på olika museer. Jag har putsat upp den, lappat några hål och arbetat på själva innandömet, säger den tidigare stadsdirektören.

Ekenäs är viktig

Johansson har arbetat på kajaken till och från sedan maj i år. På onsdagskvällen var allting sedan klart och han hämtade den till biblioteket. Där placerades den ovanpå några bokhyllor som mycket lägligt innehöll olika reseskildringar. Också sådana av Göran Schildt.

– Till en början funderade jag på att spänna fast den i taket, men det här gick också bra. Dessutom ser man den direkt från receptionen och vi hoppas så klart att den väcker intresse bland besökarna, säger Johansson.

Han säger att biblioteket från början var med på noterna då man presenterade tanken.

– Vi tycker det är fint att få ha den här, säger bibliotekschefen Heidi Enberg.

Christine Schildt är nöjd med att kajaken har fått ett nytt hem och att den även i fortsättningen befinner sig i Ekenäs.

– Göran bodde ändå här i 50 år. Han tyckte om hav och böcker, så det här är en naturlig plats. Jag är säker på att han skulle vara stolt om han kunde vara här med oss, säger Christine Schildt.

Mer läsning