Golf är till för alla

Mycket på gång. Sebastian Kraufvelin, Henrik Lindberg och Martin Nordström har mycket att stå i på Eke Golf. Bild: Jesper Sundström

Mycket är som vanligt på Eke Golf i sommar, men samtidigt finns det också en del nya inslag. Under den stundande säsongen ordnas bland annat en firmaserie.

Även om vädret den senaste tiden inte har fått en att tänka på sommaren, så hindrar det inte de aktiva på Eke Golf i Ekenäs från att jobba på.

Det är mycket på gång i golfväg och redan i helgen ordnas en nybörjarkurs. För dem som inte hinner med den här gången kommer det nya chanser senare under säsongen.

– Ungefär ett tiotal är anmälda redan nu. Om man både tar greencard och blir medlem så får man spela gratis på vår par 3-bana, säger Eke Golfs pro, kursledaren Alan Parry.

Under våren har man också försökt locka yngre spelare till föreningen. Man har nämligen haft 280 skolelever som provat på spelet under sina gymnastiktimmar.

– Av dem finns det sådana som redan har fastnat. Vi har för tillfället cirka 130 juniorer i föreningen, vilket är ungefär samma siffra som tidigare, säger caddiemaster Martin Nordström.

Tuff seger

Men också sedan förr har det funnits duktiga juniorer i föreningen. För en vecka sedan tog en av dem en viktig seger, då 17-årige Niko Nordström vann sin klass i junior challenge tour-tävlingen.

– Det är en verkligt tuff bedrift, säger Parry.

Martin Nordström flikar in att seger i sin tur betyder att det kan bli aktuellt med spel i någon deltävling av Finnish tour.

– Och det i sin tur kan på sikt leda till spel på Europatouren, säger han.

Välbesökt bana

I fjol spelades drygt 10 600 rundor på Eke Golf, vilket är på samma nivå som tidigare. Också i år kunde man golfa i slutet av april och ordförande Henrik Lindberg säger att det blivit allt populärare att spela golf.

– Tröskeln för att spela har blivit lägre. Många yngre spelare dyker upp tack vare sina föräldrar, men visst finns det också de som hittar spelet på egen hand.

Varken Henrik Lindberg eller Martin Nordström ger mycket för snacket om att golf skulle vara en elitsport. I dagens läge är det enkelt att prova och man behöver heller inte ha nya klubbor, begagnade går minst lika bra.

Som nämnt är alltså golfbanan välbesökt och någonting görs rätt eftersom spelarna återvänder. En orsak är säkert det kontinuerliga arbete som görs på banan, i dag håller den en bra nivå.

– Det är viktigt för oss att spelarna trivs här. Redan en sådan sak som att erbjuda en god betjäning i restaurangen och överlag att satsa på en bra kundservice är viktigt, säger Nordström.

Digert tävlingsutbud

Under sommarsäsongen ordnas ett flertal olika tävlingar på golfbanan. Till de givna hör bland annat Raseborg Open, en samarbetstävling med Bruksgolf i Pojo. Sedan finns också de interna klubbkamperna men också tillfällen där man mäter krafterna mot andra klubbar. En gång i veckan ordnas dessutom speldag för över 50 år gamla seniorgolfare.

Vid sidan av allt det här erbjuds det också i år någonting nytt. Eke Golf har valt att uppmärksamma Finland 100-jubileet med en firmatävling. Det är kanske ändå aningen missvisande, då tävlingen inte riktar sig endast till företag.

– Det är fritt fram för kompisgäng, föreningar eller mer eller mindre vilka sammanslutningar som helst att delta, säger Sebastian Kraufvelin som håller i trådarna för en del av tävlingsverksamheten.

Tanken bakom det hela är att de intäkter serien genererar oavkortat ska gå till Ekenäsnejdens krigsveteraner.

– Målet är att kunna donera minst 1 000 euro, säger Henrik Lindberg.

Det är möjligt att anmäla sig till serien under maj månad och den första omgången inleds den första måndagen i juni. Sedan har lagen två veckor på sig att spela en omgång och tävlingsformen är bestball matchplay.

Det innebär att man spelar om segern på varje hål tills en vinnare koras.

– Dessutom kommer vi att utmana de deltagande lagen i en så kallad birdies for good-utmaning, där det är frivilligt att delta. Det går ut på att spelarna donerar ytterligare summor beroende på till exempel hur många birdies man slår, säger Sebastian Kraufvelin.

Mer läsning