Glenn Lignell har fått nog

IF Raseborgs verksamhetsledare Glenn Lignell har bestämt sig för att sluta. Orsakerna är flera och han säger att det stundvis har varit svårt att arbeta.

– Tidigare i somras lämnade jag in min avskedsansökan men det finns en del uppgifter som jag sköter tills säsongen är över. På söndag har vi ett styrelsemöte där vi diskuterar hur uppgifterna sköts i fortsättningen.

Glenn Lignell sitter i det bekanta klubbhuset vid idrottsplanen i Karis. Här har han tillbringat mycket tid de senaste åren men nu har han bestämt sig för att sluta som IF Raseborgs verksamhetsledare. En tjänst han har haft sedan 2010. I början jobbade han på deltid, men från och med 2012 var han anställd på heltid.

– För mig har det varit ett drömjobb att få arbeta med idrott. Dessutom har det varit roligt att jobba tillsammans med sådana som jag har känt länge genom friidrotten, säger Lignell.

Han konstaterar att den största delen av tiden har varit bra, men att det också har funnits tyngre perioder. Stundvis har det uppstått problem och det har fått honom att begära avsked.

Missnöje

Lignell listar flera saker som han anser har varit bidragande till hans beslut att lämna posten som verksamhetsledare. Bland annat har han svårt att anpassa sig till it-världen och säger att det har lett till att andra människor i föreningen har fått sköta en del av hans uppgifter. Enligt honom har också samhällsutvecklingen sett till att det blir svårare att få saker att gå framåt.

Den främsta orsaken till att Lignell slutar är ändå ett missnöje med hur samarbetet har fungerat med Raseborgs stad, någonting som VN har skrivit om vid ett par tillfällen. Bland annat har det handlat om meningsskiljaktigheter kring skötseln av idrottsplanerna, åtgärder vid tävlingsförberedelser och saneringar av idrottsanläggningar.

– Jag vill poängtera att allting jag säger är i egenskap av privatperson. Som jag har sagt tidigare så har jag ingenting emot att föreningar får det bättre, men jag tycker inte om att det sker på bekostnad av andra föreningar. Jag är besviken på beredningsarbetet när centrumplanen i Ekenäs fick konstgräs, säger Lignell.

Planen genomgick en ansiktslyftning för ett par år sedan och det resulterade bland annat i en konstgräsplan. Däremot minskades antalet löpbanor och det går heller inte att kasta slägga eller spjut på en konstgräsplan. Lignell berättar att det här syns tydligt i föreningens träningsgrupper.

– Jämfört med hur det såg ut innan den nya planen så har våra träningsgrupper minskat med 25 procent. Det är ändå inte hela sanningen för i Ekenäs har det sjunkit med mera än så, men det har kompenserats genom att träningsgrupperna i Karis har blivit större, säger Lignell.

"Det har blivit bättre"

Det finns också andra exempel än ovanstående som gör att Lignell är besviken. Han säger att det har uppstått problem i samband med olika tävlingsarrangemang, till exempel när junior-FM ordnades i Karis för ett år sedan.

– Vi hade kommit överens om en viss arbetsfördelning som skulle gälla i samband med förberedelserna, men det var inte enkelt att förverkliga. Bland annat blev jag själv anklagad för att vara barnslig när jag försökte hålla fast vid det som vi hade bestämt.

Sådana här saker spelade en roll när Lignell till slut bestämde sig för att det fick räcka. Han säger att han redan inför junior-FM i fjol hade skrivit en avskedsansökan, men den goda responsen efter tävlingen fick honom att fortsätta ett år. Han erkänner att det trots allt kanske hade varit bättre att sluta för ett år sedan.

– Tillräckligt många saker har varit tillräckligt tunga och jag orkar inte vistas på idrottsanläggningarna i en roll där jag å yrkets vägnar borde ta tag i de olägenheter som finns. Trots allt detta vill jag lyfta fram att mycket har blivit bättre.

Lignell anser att stadens nya fritidschef och anläggningsskötarnas nya chef visar större förståelse för föreningen än deras föregångare.

Positiva minnen

Även om vissa saker har varit irriterande, så erkänner Lignell att det känns vemodigt att lämna rollen som verksamhetsledare. För tillfället har han heller inga planer för framtiden. Han säger att han fortsätter som Oliver Helanders tränare och om det finns intresse är han också i fortsättningen en del av föreningens kastgrupp.

– I vinter går jag en utbildning för spjuttränare, men det är förstås inte ett jobb. För tillfället känns det skönt att ha färre arbetsuppgifter och jag kommer inte att sakna de oändliga minneslistorna som har fyllt mitt arbetsbord.

Under Lignells år som verksamhetsledare har IF Raseborg blivit en förening att räkna med. Det gäller inte endast resultatmässigt, föreningen har också arrangerat flera stortävlingar med bravur. Under somrarna har stjärntävlingen med internationell glans varit omtyckt och flera imponerande namn har tävlat i Karis.

IF Raseborg har också ordnat stora juniortävlingar och nästa år, då föreningen fyller tio år, håller IF Raseborg i trådarna för SFI-mästerskapet. Lägg till att Oliver Helander har utvecklats till en idrottare i världsklass och att föreningen i år har tagit 13 FM-medaljer. Medaljmängden är den största i föreningens historia.

– Det är svårt att lyfta fram enskilda höjdpunkter, det är så mycket som har varit bra. Men visst var det imponerande att vi gick från 116 licenserade idrottare till 400 på några år. Mia Källbergs insats som knatteledare var avgörande. Jag vill tacka alla som har arbetat för föreningen och jag riktar ett stort tack till våra samarbetspartner. Utan dem hade det inte gått, säger Glenn Lignell.