Glatt och naturnära på Karaija

Somrigt. Finlands skärgård är temat som tolkas av hantverare och konstnärer på Galleri Karaijas sommarutställning. Bild: Marit Lundström

Skärgården är temat för Karaijas sommarutställning, ett tema som galleristen Maarit Lassila finner speciellt viktigt när Finland fyller 100 år.

Utställning: Finlands skärgård.

Plats: Galleri Karaija, Bollstavägen 5, Ingå

Medverkande: Melitina och Nikolai Balabin, Hanna Holma, Elisa Heinonen, Kristiina Koskimies-Soininen, Anna Kyander, Hillevi Latvalahti, Maisa Martikanen, Anne Mäkelä, Susanna Suikkari, Emmi Vuorinen, Hannu Nikander, Maarit Lassila

Tid 18.6 till 20.8 2017

Öppet ti-fre 11-18, lö-sö 11-16

Som vanligt är det mångsidigt, lättsamt och glatt på Karaijas sommarutställning. Inslag av humor och vilsam skönhet hör också till.

Glatt och lättsamt behöver inte betyda att man ger avkall på kvaliteten, men man rör sig på skalor som är lättillgängliga och ibland romantiska eller humoristiska.

Självklart är det en salig mix som dukas upp när tolv konstutövare samsas om utrymmet, inte minst då den övriga delen av Karaija är en butik specialiserad på inhemskt konsthantverk där både traditionellt kunnande och nyskapande tankar tar plats.

En plats som behövs

De många materialen och stilarna fyller golv, skåp och bord till brädden med produkter som är unika i sitt slag och hållbart framställda. Själva utställningen är något separerad men påverkas onekligen av helheten, vilket stilmässigt inte enbart är på gott även om det gör stället till en sann fyndplats.

Galleristen Maarit Lassila vill respektera Karaijas historia som så många hantverkare och konstälskare varit involverade i. Det har ett eget värde. Det finns även ett stort behov av platser dit konsthantverkare kan föra sina produkter till försäljning – de är inte så många i dagens läge.

Mot det abstrakta

Vanligen domineras Karaija av föreställande konst, dock inte efterapningar av verkligheten utan personliga tolkningar. I år finns en något tydligare inriktning mot det abstrakta, i enlighet med tidens trender, men den som älskar djur, natur, föreställande skulpturer eller roliga och charmiga bilder behöver inte känna sig orolig.

Till exempel bjuder Kristiina Koskimies-Soininen på naturnära keramikfåglar, Susanna Suikkari på målningar med personliga fågeltolkningar av ett humoristiskt slag medan Pojobon Anna Kyander bidrar med skärgårdsstämningar i sina bilder av stenar och strån. Elisa Heinonen deltar med vilsamt vackra målningar där sinnet får vila.

Kyrkslättsbon Maisa Martikainens tavlor visar uttrycksfulla tolkningar av kråkor och några abstrakta landskap i samma anda. Metallgrafiken av Anne Mäkelä och Emmi Vuorinen hör till utställningens pärlor. Den förra visar abstrakta motiv i förfinad stil och den senare sagoaktiga motiv i skör och känslig stil, bland annat en bild av två gestalter på varsin kobbe i havet. Mera skärgård än så kan det inte bli!

Hanna Holmas målningar är inte direkt skärgårdsrelaterade med sina snirkliga blommönster, men de bjuder på en annorlunda abstraktion där också ord och meningar har sin givna plats. De bidrar till den upptäckarglädje som präglar hela utställningen.