Glada miner på campingen i Ekenäs

Ekenäs camping lockar såväl finländska som internationella caravanare. Speciellt på veckosluten är den omtyckta campingen så gott som full.

Sommarens campingsäsong är i full gång och det syns på campingen i Ekenäs. På gräsplanerna står tält och diverse olika husbilar och husvagnar. Somliga sitter också utanför stugor som de hyrt på campingen. Personer från runtom i Finland och Europa har kommit till Ekenäs för att semestra.

Ekenäs camping, tidigare Ormnäs camping, ägs av bröderna Jan-Olof och Niklas Björkqvist. De har drivit campingen tillsammans sedan 1990-talet.

– Campingen fanns långt innan det också. Nu kan jag inte säga ett exakt årtal eller årtionde, men jag tror att campingen funnits sedan 1960- eller 1970-talet, säger Jan-Olof Björkqvist.

Kontinuerligt renoveringsarbete

Campingen har piffats upp i samband med renoveringar under åren som gått. Vid millennieskiftet fick campingen sitt nuvarande format: servicebyggnaden och restaurangen som nu heter Bossanova Beach Club byggdes till.

– Kort efter det byggde vi fler stugor och för fem sex år sedan byggde vi en bastu, säger Björkqvist.

Ägarna av campingen renoverar efterhand då det behövs. I vintras renoverades terrasserna och ändringar skedde i restaurangen i och med bytet av krögare på Bossanova Beach Club.

– Nästa projekt blir att förnya stugorna. Det är vår svagaste länk i dagsläget, säger han.

En lyckad säsong hittills

På Ekenäs Camping finns 120 elplatser till förfogande. Utöver de här platserna finns även 20 stugor och tältplatser. Hittills har campingen varit som mest bokad i juli. På midsommaren var campingen fullsmockad.

– Överlag har många varit på campingen hittills den här sommaren, men juliveckoslut lockar fortfarande mest människor, säger han.

Campingens 20 stugor, sammanlagt 80 sovplatser, är redan fullbokade inför kvällen då bandet Toto uppträder i Stallörsparken i Ekenäs.

– Jag tror att alla ställen med tänkbara sovplatser i Ekenäs varit fullbokade sedan maj inför den kvällen, säger han.

I regn och rusk campar få

Vädret påverkar tydligt strömmen med campare. Då det blir sämre väder packar många ihop sina saker och åker hem eller vidare. Då det är bra väder fylls campingen i rask takt.

– Om någon ringer till campingen en riktigt fin sommardag brukar vi inte rekommendera att man reser långt för att ta sig till oss. Då Ekenäs bjuder på fint väder kan de lediga platserna bli få, säger han.

Mängden tältare minskar speciellt då vädret är sämre. I samband med dåligt väder fylls även stugorna upp lättare och snabbare.

De flesta som besöker campingen har husbil. Jan-Olof Björkqvist gissar att endast omkring 20 procent av dem som är på campingen för tillfället har husvagn.

– De flesta som åker mycket omkring och campar har husbil. För många är det lättare, säger han.

Under sommaren finns det även sådana som väljer att stationera sin husvagn eller husbil på Ekenäs camping hela säsongen.

– Vi har 40 sommarsäsongsplatser. Endast två raseborgare har säsongsplats här, resten bor längre bort, säger han.

Det är även möjligt att hålla sin husvagn eller husbil på campingen under vintern. Campingbesökarna är ändå betydligt färre på vintern.

Internationella besökare

Sedan första juli har över 350 campingplatser gått åt till endast finländare. En annan nationalitet som lockas till Ekenäs camping är tyskar. Campingen har haft besök av ovanligt många tyskar i juli hittills.

– Vanligtvis brukar svenskarna vara den största gruppen efter finländarna, men inte i år, säger Björkqvist.

I augusti kommer de flesta av campingens turistgäster. Den största delen av dem är från Europa.

– Många ester brukar besöka campingen. De bor för det mesta i stugor, säger Björkqvist.

Nya jobbkrafter

Stundvis på sommaren kan jobbet på campingen bli stressigt och därför har ägarna anställt flera sommarjobbare. En av dem är Frida Fagerström som är nyanställd för i år.

– Jag har studerat turism på Axxell i Pargas och blev färdig i år. Det känns extra bra att jobba inom sin egen bransch, säger hon.

Fagerström har jobbat på campingen sedan början av juni och trivs bra. På campingen kommer hon att hålla till hela sommaren.

– Jobbet flyter på bra eftersom jag är van från tidigare i och med mina studier, säger hon.

Det bästa med jobbet enligt Fagerström är att ta emot kunder. Hon står ofta i receptionen och tar betalt och hjälper dem som bor på campingen.

– Ibland kan jobbet vara en aning stressigt, men det tycker jag om. Det är ett mycket bra sommarjobb, säger Frida Fagerström.

Ekenäs camping har hela paketet

Jan-Olof Björkqvist tror att fördelarna med deras camping är att den är på gångavstånd till centrum och att campingen är liten till ytan och naturnära.

– Folk uppskattar att campingen är i det gröna och att havet ligger nära. Samtidigt kan de lätt gå in till centrum och uppleva den sidan av stan, säger han.

Restaurangen Bossanova Beach Club som ligger vid campingen lockar också många kunder från campingen.

– Många har sagt att de tycker att det är trevligt att det finns en så högklassig restaurang på området, säger Björkqvist.

Anne-Lie Nyman på Raseborgs turistbyrå berättar att det ibland dyker upp folk med husvagn eller husbil på byrån som letar efter en campingplats.

– Då hänvisar vi dem oftast till Ekenäs camping, säger hon.

Andra campingar i Västnyland är exempelvis Kopparö fritidsområde på Skåldö och Camping Silversand i Hangö.