Genom svåra stunder med konsten

Catarina Johansson bearbetar svårigheterna i livet genom konsten. Hon ritar och målar, sjunger och spelar musik samt dansar. Nu är hon aktuell med utställningar och i höst släpper hon skiva.

I trappan på Kaffestugan i Karis hänger en hel del tavlor. Bilderna är skämtsamma samtidigt som de ofta har en allvarlig underton. Ett återkommande fenomen är rävar, Catarina Johansson fascineras av dem.

– Jag har alltid tyckt att rävar är väldigt vackra djur och de brukar ofta dyka upp i mina teckningar ganska spontant, säger Johansson.

Johansson som går under artistnamnet Katyayani ställer ut sina bilder både i Karis och i Fiskars för tillfället. På hösten släpper hon sin första singelskiva där varje låt kommer att få ett eget konstverk som symboliserar låten.

– Till exempel konstverket till låten "After silence" föreställer en kvinna som sitter under ett träd med blå bakgrund, säger Johansson. Den bilden kommer från låtens första rad.

Bilderna hon nu ställer ut har ingenting att göra med de konstverk som hänger ihop med låtarna på skivan utan nu vill hon mera visa sin stil. Bilderna har alla ett budskap och hon vill ge andra någonting genom dem.

– Jag tänkte att varför skulle jag inte ställa ut så kan jag sprida glädjen i mina ritningar till andra också och inte bara hålla dem för mig själv, säger Johansson.

Bilderna i utställningen beskriver hon som lite barnasinnade och serieliknande. Tidigare har hon hållit utställningar bland annat för dagis- och lågstadiebarn.

– Temat var den finska naturens djur och efteråt fick barnen rita sina egna fantasidjur, säger Johansson.

En sorts terapi

Johansson har alltid tyckt om att utrycka sig via konst och började egentligen med dans som konstform. På grund av att hon fick borrelios, vilket ledde till en rad svåra behandlingar fick hon lägga dansen åt sidan ett tag.

– Jag ger även terapi hemma hos mig åt människor som drabbats av borrelios, säger Johansson.

I svåra stunder har konsten alltid funnits där och gett henne ett forum att uttrycka sig. Tidigare gjorde hon musik och gav ut flera skivor tillsammans med sin före detta man. Nu har hon skapat en egen familj och är nyinflyttad i Raseborg men skilsmässan syns fortfarande i konsten.

– Jag behövde en nystart och det känns väldigt rätt här, säger Johansson.

Nu då hon skapar musiken ensam är det betydligt mera jobb och hon kommer för första gången att spela piano samtidigt som hon sjunger. Dock försöker hon få in andra artister så mycket som möjligt och tycker om att blanda konstnärer.

– Livet som konstnär blir lätt ensamt och jag tycker om att jobba med andra, säger Johansson.

Musiken på den nya skivan kan hon spela antingen ensam eller tillsammans med andra artister. När skivan kommer ut beror på när och om hon hittar ett skivbolag som vill släppa hennes musik, vilket inte är det lättaste.

– Hittar jag inget skivbolag måste jag ge ut den själv, vilket innebär ännu mera jobb med bland annat marknadsföringen, säger Johansson

Hinner inte med allt

Johansson är en person som har många bollar i luften och hela tiden har nya projekt. Hon är väldigt drivkraftig då hon kommer i gång.

– Om jag får en idé tror jag starkt på den och kör stenhårt på det, ganska ofta tar jag mig vatten över huvudet, säger Johansson.

Hon tar ofta mycket jobb på sig och till exempel den nya skivan är ett projekt hon är ordentligt nervös över. På vernissagen av utställningen och skivsläppet kommer hon tillsammans med ett band som varit med och gjort musiken att spela live.

– Efteråt är det meningen att man vid varje konstverk ska kunna lyssna på låten som hör till det, säger Johansson.

Hon siktar inte mot att bli någon stor popartist och skulle själv klassa sin musik som folkjazz, det finns både klassiskt och elektromusik på skivan, men hon anser att det är upp till lyssnaren att tolka musiken och konsten.

Konsten kommer spontant – Jag kan inte leva på min konst men det är en livsstil för mig och oftast planerar jag inte mycket då jag börjar skapa, säger Johansson.

Även om hon nu till konstverken som hör ihop med låtarna har behövt tänka lite mera på hur resultatet ska bli innan utvecklas hennes konstverk mycket under processen. Bilderna har ändå alltid en betydelse.

– Det är som en fors som går igenom mig och kommer ut på pappret och även i låtarna har jag väldigt raka ord, säger Johansson.

För tillfället använder hon sig mycket av oljekritor i sina tekningar och innan har hon använt sig av akvarellfärger. Hon har fastnat mycket för tekniken.

– Jag håller på och suddar mycket med fingrarna för att blanda ut färgerna, det är alldeles underbart att få hålla på med det, säger Johansson.

Catarina Johansson

Bor i Billnäs med sina fyra barn och man.

Aktuell med bildutställningar i Karis och Fiskars.

Släpper musikskiva i höst med tillhörande konstverk.

Ritar och målar skämtsamma bilder om svåra ämnen.