Gedigen flygaction i en galax långt, långt borta…

Den som äger VR-utrustning till sin PC eller Playstation 4 har en särskilt inlevelsefull upplevelse framför sig. Bild: Electronic Arts

Star Wars: Squadrons är spelet för dig som saknat luftburna onlinebataljer i science fiction-miljö, skriver Alexander Ekelund.

Star Wars: Squadrons. Format: Xbox One, Playstation 4, PC. Åldersgräns: 16. Betyg:

För gamers med en förkärlek till Star Wars har utbudet på temat förbättrats avsevärt på senare år med spel som Battlefront och Fallen Order.

Nya Squadrons fyller tomrummet även på den luftburna actionfronten.

Squadrons krånglar inte till det i onödan utan koncentrerar sig på det väsentligaste: att leverera inlevelsefulla och realistiska (inom temats ramar, naturligtvis) flygbataljer med en övertygande Star Wars-känsla.

Onlinekomponenten är den uppenbara huvudattraktionen, men enspelarkampanjen som erbjuds och tjänar som uppvärmning är likväl underhållande i all dess anspråkslösa prakt och tillräckligt rafflande för att hålla hela vägen.

Angenämt att titta på är det dessutom. Star Wars-flygspel har historiskt varit imponerande grafiskt och så även Squadrons. Bakgrunderna som utgör fonden till bataljerna har ett läckert djup i sig och de olika färg- och ljusskiftningarna skänker den tomma rymden överraskande mycket variation.

Det jag personligen kan sakna lite är en kameravinkel utanför förarhytten. Inte bara för att jag uppskattar det visuella intrycket av att se min farkost, utan också för att det troligen skulle mildra åksjukefaktorn för oss känsliga. Jag blir stundtals lite yr i bollen då jag gör loopar och parerar lasrar i ljusets hastighet.

Annars uppskattar jag verkligen Squadrons tydliga fokus, sobra presentation och genomarbetade mekanik.

De mest åksjukekänsliga bör kanske avstå, men för fans av flygaction i science fiction-miljö är Squadrons ett prima tillskott i samlingen.