Gastronomer blickar västerut

Knyter band. Genom en gemensam middag för ett tjugotal matintresserade Ekenäsbor och lika många personer från Chaîne des Rôtisseurs-sällskapet i Helsingfors ville man ge fotfäste åt denna anrika gastronomiska förening i Västnyland. Bild: Kristoffer Nöjd

Det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs Helsingforsavdelning vill bredda sin verksamhet och presenterade sig därför för en grupp västnyländska vänner av god mat och dryck över en trerättersmiddag på Strandis i Ekenäs.

– Vi har gjort en del besök till Borgå, Kyrkslätt och Tusby men vi har varit ganska Helsingforscentrerade. I våras började vi diskutera att vi borde göra det möjligt för personer i Västnyland att komma med i vår verksamhet för att utveckla restaurangkulturen, säger Eljas Viita som är amatörmedlem i Chaîne des Rôtisseurs i Helsingfors sedan 22 år tillbaka.

Det var Viitas studiekompis och före detta kollega, Ekenäsbon Börje Thorström, som upplyste honom om att det finns intresse för Chaîne des Rôtisseurs i Ekenäs.

Intresset bottnar i den grupp på cirka 20 gourmander som investerade i Strandis och på så sätt gjorde restaurangens etablering möjlig för ett knappt år sedan.

– Denna aktivism passar som hand i handske i vår förening, konstaterar Viita.

Lokala tillställningar

Några representanter från Chaîne des Rôtisseurs fögderi, eller baillage (underavdelning) i Helsingfors, Paistinkääntäjät, besökte under fjolåret Strandis där man åt en god lunch och beslutade att man gör en vinterturné till Ekenäs. Viita har sedan dess också besökt Ekenäs Rotaryklubb där han hållit ett föredrag om verksamheten.

– Tanken är att det på sikt ska finnas nya medlemmar i Hangö, Raseborg, Lojo och Ingå som tillsammans kan ordna evenemang och tillställningar lokalt men som en del av fögderiets verksamhet.

Till Chaîne des Rôtisseurs verksamhet hör bland annat att ordna tävlingar för unga kockar, sommelierer och servitörer. Men man ordnar också olika temakvällar kring mat och dryck.

– Vi fokuserar inte på att samla pengar. Vi är en ideell organisation som jobbar för att utveckla restaurangkulturen, säger Viita.

För proffs och amatörer

I Finland har Chaîne des Rôtisseurs cirka 2 500 medlemmar varav 60 procent är amatörer och 40 procent proffs. Helsingfors baillage har 550 medlemmar.

– Om man är en aktiv vän av restaurangkultur och till exempel gillar att grilla eller bara att gå ut och äta så kan man ansöka om medlemskap i sällskapet. Man behöver en rekommendation av två äldre medlemmar.

Till exempel en köksmästare behöver en rekommendation av en äldre proffsmedlem. Ansökan ska också innehålla uppgifter om utbildning, arbetserfarenhet och övriga meriter inom branschen.

Alla ansökningar behandlas i det lokala fögderiet, i detta fall i Helsingfors, sedan i det nationella fögderiet och till slut i huvudorganisationen i Paris där de nya medlemmarna registreras. Medlemmarna tilldelas sedan ordensband i olika färger beroende på vilken grad man är berättigad till.

Banden delas ut i samband med årliga ordenskapitel.

En restaurang där två personer i personalen är medlemmar i sällskapet kan få en Chaîne des Rôtisseurs-sköld som tecken på hög kvalitet.

Trerätters med bedömning

En typisk Chaîne des Rôtisseurs-afton består av en trerättersmiddag med kaffe avec där personalen presenterar menyn och vilka drycker som ska avnjutas till maten. Efter maten kallas köks- och salspersonalen ut varefter någon av de äldre i sällskapet gör en utvärdering av helheten.

– Det sker allt som oftast i en positiv och konstruktiv anda, säger Eljas Viita.

Före middagen i Ekenäs presenterade gästerna sig och sin verksamhet. Det var Stig Hoffstedt som representerade de lokala värdarna och hälsade gästerna välkomna. I välkomsttalet berättade han om restaurang Strandis sponsorkoncept som bland annat gör det ekonomiskt möjligt för köksmästaren Samuel Mikander att delta i kocklandslagets verksamhet. Han berättade också om kocklandslagets framgångar där Mikander var en viktig del. Hoffstedt lyfte också fram restaurangens satsning på lokala råvaror och det utbud av lokala prisbelönta produkter som vuxit fram i Raseborg på sistone.

Bland värdarna förutspåddes intresset för att gå med i Chaîne des Rôtisseurs vara stort.

Aperitif: Gin från Fiskars med blåbär och granskott.

Förrätt: Sikmosaik med inlagd gurka, gräddfil, dill och kumminknäckebröd. Till rätten serverades tysk riesling.

Varmrätt: Porchetta (fläsksida) med skysås, rostad potatis, rotfrukter och morotspuré. Till rätten serverades argentinsk cabernet sauvignon.

Efterrätt: Lingon, karamellsås, vitchoklad. Till rätten serverades ice cider från Fiskars.

Mer läsning