Går SIF eller BK-46 till semifinal?

Slutspel. På måndag är det dags för kvartsfinal mellan Linda Melanens (t.v.) BK-46 och Madeleine Lindholms SIF. Bild: Thomas Sundström

På måndag börjar kvartsfinalerna i damhandbollens FM-liga. I det ena matchparet ställs Karislaget BK-46 och Sjundeå IF mot varandra. I det andra paret tar Grankulla IFK mot Kyrkslätt IF.

När lagen möttes i grundserien tog BK en klar hemmaseger medan SIF vann med två mål i hemmahallen. För Sjundeå var grundserien ingen höjdare, laget slutade nästsist och fick fokusera på den nedre slutserien.

– Hösten var verkligen i underkant för vår del. Egentligen kan man inte jämföra hur det såg ut då med hur det ser ut nu, säger SIF-tränaren Harry Wikström.

Resultaten i nedre slutserien ledde till att SIF fick spela kvartsfinal mot BK-46 som slutade på fjärde plats i grundserien och hade spelat i den övre slutserien. I den blev BK tredje bakom mer eller mindre omöjliga HIFK och Dicken.

Däremot klarade BK av att leverera en av säsongens stora, om inte största, skrällar genom att besegra Dicken med 25–20.

– Sjundeå har spelat upp sig men man måste komma ihåg att de har hållit till i den nedre fortsättningsserien. Vi var i den övre, spelade hårda matcher och gjorde det bra, säger BK:s assisterande tränare Mathias Lindén.

Nu är det alltså dags för kvartsfinaler och det krävs två segar för att gå till semifinal. Den först matchen spelas i Karis på måndag, två dagar senare möts lagen i Sjundeå. Krävs det en tredje och avgörande match spelas den i Karis lördag nästa vecka.

– I sådana här matcher spelar inte grundserien längre någon roll. Nu handlar det om enskilda matcher och nervositeten är påtagligt på ett annat sätt. Allting är möjligt, säger Wikström.

Bekant motstånd

Wikström beskriver BK som ett rörligt lag med ett bra försvarsspel. Han säger att SIF:s målvaktsspel måste lyckas om laget vill gå vidare till semifinal.

– Men BK har också individuellt skickliga spelare som klarar av att skjuta bra. För vår del är det klart att Dariia Kaganets ankomst under säsongen betyder mycket. Hon ger nya möjligheter till vårt spel.

Också Lindén lyfter fram Kaganets och säger att Sjundeå nu har tre farliga backar. Dessutom tycker han också att SIF har blivit mera oförutsägbart.

– Det blir alltid jämna matcher mot Sjundeå, så stor roll brukar derbykänslan spela. Däremot kommer våra rutinerade spelare som Pamela Degerman, Elin Löf och Linda Sjöblom att vara viktiga. De vet vad som krävs i den här situationen.

Med tanke på att det krävs två segrar för att gå till semifinal är det mycket på spel på måndag. Lindén säger att det skulle vara viktigt med en hemmaseger.

– Lyckas vi med det sätter vi all press på Sjundeå och jag tror vi har chanser att klara av det här i två raka matcher.

Harry Wikström intygar att hans lag skall göra allt det kan för att stoppa BK.

– Vi har en bra stämning just nu och i våra sju senaste matcher har det blivit sex stycken segrar. Medaljspel är ett mål för oss.