Gång med minnen och berättelser

Lokal promenad. Ylva Rancken-Lutz har varit med och gjort ljud- och fotopromenader, så kallade "podwalks", i Ekenäs. Bild: Märta Nummenmaa

Nu kan man promenera runt i Ekenäs och lyssna på berättelser om stadens olika områden för en unik upplevelse.

Ekenäs Storywalks är ett nytt projekt som innebär platsspecifika ljud- och fotopromenader, så kallade "podwalks". Projektet har skapats på initiativ av Ekenäs Storycaravan. En av de som jobbat med promenaderna är Ylva Rancken-Lutz.

– Det är fråga om berättelser och minnen som man kan återuppleva eller på något sätt vara med om då man går runt i Ekenäs.

Det enda som behövs för att ta del av ljud- och fotopromenaderna är applikationen Izi och ett par hörlurar.

– Ekenäs Storywalks är en kombination av historia, nöje och motion.

Reflektioner och lokalhistoria

Ljudpromenaderna handlar om plats och poesi, förvirring och frenesi. Den lokala befolkningen kan återuppleva gamla minnen, eller kanske lära sig något nytt.

– Det är också ett ypperligt tillfälle för utomstående att lära sig mer om staden och dess olika områden.

Ylva Rancken-Lutz skapade den första bild- och ljudpromenaden under hösten. Den röda tråden är fotografier från 50- och 60-talets Ekenäs som hennes pappa Rurik Rancken tagit.

– Jag inkluderar mina egna barndomsminnen från Ekenäs och allmänna reflektioner och fenomen som är kopplade till de aktuella fotografierna och platserna.

Projektet är samtidigt ett steg in i dagens teknologivärld med poddar och material som lägger fokus på smarttelefoner och pekplattor.

– Ljudpromenaderna är väldigt lättillgängliga. De flesta har en smarttelefon eller kanske en pekplatta. På 90-talet var det ju mer kämpigt med bandspelare och dylikt.

Ingen vardaglig promenad

Förutom Rancken-Lutz som gjort en Storywalk har författarna Jolin Slotte och Heidi von Wright gjort en chodd, chattpodd, i Ekenäs som man kan lyssna på medan man promenerar.

– En stad skapas socialt på olika sätt och alla har olika bilder och minnen av Ekenäs. Det här är ett roligt sätt att berätta om det gamla.

Arbetsgruppen har hittills fått stöd av Raseborg stads kulturnämnd, samt Otto Malms fond för att utveckla projektet.

– Vi vill skapa en hel samling med informativa, roliga och spännande poddpromenader. Vi vill ge rum för de lokala berättelserna som sällan hörs. Våra berättelser piggar upp vardagliga promenader.

Fokus i promenaderna ligger inte på något visst område. Barckens udd har Rancken-Lutz spenderat mycket tid vid och därför var det ett klart val att inkludera området i hennes ljudpromenad.

– Vi har som mål att kunna ha promenader runtom i hela Ekenäs – både längre och kortare.

"Det här är vår stad"

Ylva Rancken-Lutz vill också utveckla Storywalks genom att inkludera sakkunniga.

– Det hade ju till exempel varit roligt om någon arkitekt till någon eller några av husen i staden kunde berätta mer om dem.

Vem som helst ska kunna dela med sig av fotografier och egna minnen till ljud- och bildpromenaderna.

– Jag vill gärna involvera Ekenäsborna så gott det går. Jag hoppas att vi så småningom kan omfatta många olika sorters narrativa promenader.

Rancken-Lutz säger att promenaderna passar alla, oberoende ålder och härkomst.

– En idé som vi har är att göra ljudpromenader som kan fungera som undervisning. Man skulle till exempel kunna gå vid havet och lyssna på någon expert inom just det området. Det kunde vara en biologilektion.

Det är dessutom inte en nödvändighet att gå promenaden i sig. Man kan också bara lyssna och titta på fotografierna hemma.

– Om man inte har möjlighet att ta sig runt eller om det är extra kallt kan man lyssna hemma eller till och med åka runt i bil.

Ett mål med projektet är att göra staden mer inbjudande och hållbar på sikt. Ljudpromenaderna kan också vara ett sätt att få sin röst hörd.

– Man själv och staden mår bättre om man involverar sig. Jag hoppas att man får känslan av att "det här är min stad" då man lyssnar.

Mer läsning