Gamla fyrar behöver eldsjälar

Kräver insatser. En del av fyrtornet på Kockskär norr om Tallinn har rasat samman. Bild: Pekka Väisänen

Tittaren får ta del av storslagna vyer och möta många intressanta personer i fyrsällskapets nya film om fyröar i Estland och vår egen skärgård.

Film: Eldtornen - på besök på Finska vikens fyröar. Finlands fyrsällskap. Producent: Pekka Väisänen.

Vi bor i ett vackert och intressant kustområde. Den saken blir man fort påmind om i Finlands fyrsällskaps färska film Eldtornen – på besök på Finska vikens fyröar. Fyrsällskapet turnerar just nu med sin nya dokumentär, som för tittaren till sex fyröar och inalles sju fyrar i Finland och Estland.

Längs vår kust presenteras två öar, nämligen Bengtskär väster om Hangö samt Rönnskär som ligger vid Porkala udds sydspets. På den estniska sidan landstiger filmteamet på Ormsö, Dagö, Odensholm och Kockskär. Den sistnämnda ön som heter Keri på estniska ligger norr om Tallinn, rätt långt ute i Finska viken.

Filmteamet rör sig i öppen båt mellan de olika öarna och även ute till havs.

Även förfall

Det är väldigt vackra vyer som passerar revy och samtidigt visas fyrarna och husen kring dem i naket och ärligt tillstånd. En del av byggnadsverken är i gott skick, medan andra blottar ett mer slitet inre och yttre.

För de estniska öarnas del anar tittaren sig till att en del av förfallet kan förknippas med den tidigare Sovjeteran, men vi måste komma ihåg att byggnader lämnats och lämnas vind för våg också längs vår kust. I det här fallet är det bäst att inte peka finger.

Till filmens absoluta styrkor hör intervjuerna med olika personer på öarna. På Ormsö träffar vi den svenskspråkiga invånaren Maria Gilbert, som är född på ön. På Kockskär finner fyrsällskapets utsända en riktig själsfrände i Peep Rada, som i ett par årtionden kämpat för att rädda husen och fyren på ön. Fyrtornet håller på att rasa samman.

På Rönnskär som i dag är obebodd delger lotsåldermannen Gunnar Nordström och hans dotter Gunilla Ahllund sina minnen från ön, som länge fungerade som bas för lotsarna i Porkala.

Fyra språk

Dokumentären rör sig i vår samtidshistoria, som gärna får dokumenteras så länge som minnena är färska. Här har fyrsällskapet gjort en god insats och sytt ihop allt till en läcker helhet.

I filmen talas svenska, finska, estniska och engelska, om vartannat. Textningen är på svenska och finska. Pekka Väisänen är filmens producent, medan Sakari Manninen står för regin. Dokumentären är väl gjord och kunde gott sändas i tv.

I vår region har filmen redan visats på flera orter. Enligt planerna ska den också spelas under filmfestivalen i Ekenäs i januari.

Niclas Erlin Reporter

Mer läsning