Gamla brandbilar och solsken lockar människor

Drygt 40 gamla brandbilar samt några nyare fyllde Stallörsparken i Ekenäs under lördagen. Det fina vädret och de intressanta bilarna lockade mycket folk.

Gamla brandbilarnas dag ordnades för sjuttonde året i rad i Ekenäs centrum. 44 brandbilar körde en parad runt centrum och ställdes sedan på utställning i Stallörsparken.

– Det finns bilar från hela södra Finland, och jag lyfter nog på hatten åt dem som har kört bilarna långt ifrån, säger arrangören Johan Lindlöf på Ekenäs FBK.

Att köra en gammal brandbil är enligt honom ingen fröjd utan är en högljudd och skumpig tur. Därför kan inte bilar från alldeles för långt ifrån delta i paraden.

– Antingen behöver man ett enormt tålamod eller möjlighet till att transportera den stora bilen på annat sätt, säger Lindlöf.

I parken stod chaufförerna vid bilarna och svarade på frågor, och dessutom hade alla bilar ett infoblad i vindrutan där man kunde läsa om bilen, var och när den varit i aktiv tjänst.

Gamla pärlor

De flesta bilarna är frivilliga brandkårsbilar även om det inte är så ofta en frivillig brandkår har möjlighet att bevara gamla bilar. Enligt Lindlöf beror det på att frivilliga brandkårer sällan har speciellt mycket resurser, varken ekonomiskt eller med tanke på utrymmet.

– Vissa frivilliga brandkårer har haft möjlighet att bevara gamla brandbilar efter att de gått ur tjänst och några är faktiskt köpta av privatpersoner, säger Lindlöf.

I Helsingfors finns ett brandmuseum där många av de gamla bilarna förvaras. Det finns få sådana museer runtom i landet och därför finns det inte så många av de gamla bilarna kvar.

– Vi råkar faktiskt ha ett brandmuseum också i Ekenäs där bland annat några gamla brandbilar förvaras, säger Lindlöf.

De brandbilarna som finns kvar är dock i otroligt bra skick och går att köra med trots den höga åldern. Lindlöf förhoppning och fint väder och mycket människor under dagen slog in och allting löpte enligt planerna.

– De gamla bilarna hålls som pärlor och därför startar de oftast också riktigt snällt, säger Lindlöf.