Gallup: Samlingspartiet ligger fortfarande etta hos företagarna

Nästan 50 procent av företagarna uppger att de stöder Samlingspartiet. Partiets ordförande Petteri Orpo på bilden. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern är de populäraste partierna bland företagare i Finland, visar en gallupundersökning.

Nästan 50 procent av företagarna sympatiserar med Samlingspartiet, visar en gallupundersökning som organisationen Företagarna i Finland har låtit utföra.

På andra och tredje plats kommer Sannfinländarna med ett stöd på nästan 20 procent och Centern med ett stöd på 10 procent.

Enligt verksamhetsledaren Mikael Pentikäinen är resultatet ungefär detsamma som i den gallup som genomfördes i maj inför kommunalvalet. Men jämför man med februaris resultat är det förstärkta stödet för Centern den största skillnaden, säger Pentikäinen.

– Centern har behållit sitt stöd sedan kommunalvalet, men är fortfarande långt ifrån nivån i de tidigare kommunalvalen, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Pentikäinen förhåller sig företagarna kritiska till regeringens finanspolitik. Han tror att företagarna upplever att Samlingspartiet kan sätta ord på deras upplevelser.

Efter Centern kommer De Gröna (5 procent), Rörelse nu (4 procent), Svenska folkpartiet (3 procent), Socialdemokraterna (3 procent), Vänsterförbundet (2 procent) och Kristdemokraterna (2 procent).

Regeringspartierna får sammanlagt ett stöd på drygt 25 procent, vilket är ett något förbättrat resultat jämfört med i februari.

Kantar TNS utförde undersökningen. I undersökningen deltog 1 040 företagare eller företagarrepresentanter.