Fyrtioåring rustar till marknad igen

Vill hjälpa. Tom Paasikivi, Tua Sohlberg och Frey Karlsson vill hjälpa sin nästa genom Lions verksamhet. Bild: Mira Strandberg

Fyrtioåriga Sjundeå Lions har ingalunda mist sin betydelse. Hjälpbehovet växer och tredje sektorn blir allt viktigare, tror de aktiva.

Frey Karlsson har Lionsverksamheten i blodet. Sjundeåbon har varit med och grundat tre klubbar och i Sjundeå Lions har han varit aktiv broder ända sedan starten 1967. Orsaken till att han varit med så länge är att organisationens verksamhet passar honom.

– Jag tycker om att hjälpa och att få vara med och påverka. Lions har inget hemlighetsmakeri, allt vi gör berättar vi öppet om. Verksamheten ger mig en känsla av att jag har varit med och gjort något verkligt bra. Jag har fått många vänner och fina kontakter och har helt enkelt en känsla av att jag är med i rätt förening, säger han.

Under fyrtio år har hjälpbehovet på orten inte försvunnit, men det har ändrat form.

– Som liten pojke när pappa var aktiv i Lionsklubben var jag med och såg hur bröderna hjälpte till med talko på ett annat sätt än i dag. Nu är det mera pengar det handlar om, säger Tom Paasikivi, som varit med i klubben i sju år.

– Det finns fortfarande ett otroligt stort behov av hjälp men det håller på att förändras. Tredje sektorn kommer att bli allt viktigare och Lions kan kanske finnas till och hjälpa till exempel sådana som är ensamma, säger Karlsson.

Ger nya vänner

Till sitt stöd har Lionsbröderna i Sjundeå ända sedan starten haft aktiva damer. En av dem som varit med från början är Tua Sohlberg. Hon vill vara med för att få hjälpa och ser det stöd damerna ger som naturligt.

– Men det är inte modernt i dag att förbinda sig att stödja sin man. Det är det vi ladys gör, för vi är ingen egen registrerad förening.

Förutom ladyverksamhet finns det i Sjundeå också en Lionsklubb med damer, Lions club Siuntio–Sjundeå Charlotat, som startade 2012. Sådana damklubbar, eller klubbar med både män och kvinnor, är något som kommit de senaste åren. Traditionella Lionsklubbar, åtminstone den i Sjundeå, har däremot svårt att locka nya medlemmar.

– Det är tidens melodi. Lions har ett problem: vi åldras och har svårt att få yngre med, säger Karlsson.

– Jag har själv funderat mycket på varför folk inte vill komma med. Många uppskattar sin egen fritid och vill inte uppoffra sig för någon annan. De vill hellre vara hemma, säger Paasikivi.

Alla tre rekommenderar ändå Lionsverksamheten varmt. Förutom att det ger en möjlighet att hjälpa får man också vänner.

– För familjer som flyttat till orten skulle det vara ett ypperligt sätt att lära känna människor och komma in i lokalsamhället snabbare, säger Karlsson.

– Vi har också haft otroligt många roliga talkokvällar, säger Sohlberg

Mat och granar

På lördag är det dags för Sjundeålions största årliga satsning: julmarknaden. Här säljs julmat, limpor, fiskinläggningar, kakor och julgranar. Alla intäkter används sedan till hjälpverksamhet i Sjundeå.

– Eftersom julmarknaden i år infaller en vecka före jul har vi satsat på att också sälja salta pajer och pizzor som man kan äta under veckan. Men vi har också julmat och den är lagad så att den håller till jul, säger Sohlberg.

Julmarknaden går av stapeln på lördag, den 17 december, klockan 14–17 vid kommunhuset i Sjundeå.

Lionsklubben i Sjundeå har under åren stött många lokala aktiviteter och objekt.

Klubben byggde en ishockeyrink vid Sjundeå station och i många år ordnades istrav på Tjusträsk.

Klubbens hembygdstallrikar med sju lokala motiv inbringade 65 000 euro.

De senaste åren har klubben inrättat ett stipendium för framsteg i andra inhemska språket, stött Walkers ungdomskafé

Klubbens medlemmar besöker Charlottahemmet och ordnar ett vårjippo i AKK-skolan.

Klubben har också stött ungdoms- och idrottsverksamhet, musik, kultur och åldringsverksamhet i kommunen.

Mer läsning