Fyror firar Finland

Provning. Eino Kuuluvainen och Meri Tanskanen, fjärdeklassare från Mustion koulu respektive Hakarinteen koulu, representerar Raseborg. I onsdags provade de sina festkläder i Systudio Hennas. Bild: Lina Enlund

Statsminister Sipilä står värd för en självständighetsdagsfest för över 500 skolbarn från hela Finland. Västra Nyland har träffat Raseborgs, Sjundeås, Ingås och Hangös representanter.

Festen ordnas i Ständerhuset i Helsingfors på tisdagseftermiddagen, dagen innan självständighetsdagen och balen på presidentens slott. Från Raseborg deltar Meri Tanskanen och Eino Kuuluvainen. De är båda 10 år gamla och fjärdeklassare – Meri går i Hakarinteen koulu och Eino i Mustion koulu.

I onsdags träffades de för första gången i samband med en provning av sina festkläder i Systudio Hennas i Ekenäs.

Henna Ljung som driver systudion har också själv ett barn av årgång 2007 och fick i likhet med alla andra 07:ors föräldrar meddelandet från skolan om att man kunde anmäla sitt barns intresse för att gå på statsministerns fest.

– Ett villkor var att man skulle ha möjlighet att följa sitt barn till festen och det har jag tyvärr inte. Men jag erbjöd mig i stället att sy upp festkläder åt de barn som representerar Raseborg.

Kläder i Raseborgs färg

Kläderna får barnen låna avgiftsfritt och i sann självständighetsanda ska de förstås vara festliga.

– Barns kläder behöver inte vara överfestliga på en fest, men nog festligare än till vardags, säger Henna Ljung.

Klänningen som hon har designat och sytt åt Meri Tanskanen är gjord i ett grönt tyg som påminner om råsiden i litet grövre textur. Klänningen har trekvartsärmar och ett naturvitt skärp med en grön rosett baktill.

– Den är i Raseborgs gröna färg och eftersom vitsippan är Raseborgs blomma så har klänningen åtta stora och några små vitsippor fastsydda i kjolen.

Lotten avgjorde

Meri Tanskanen glittrar av stolthet då hon klätt sig i klänningen och hennes mamma Sari Tanskanen ser minst lika stolt ut.

– Jag blev jätteglad då lotten att representera föll på henne.

För det är så det gått till, det har dragits lott om vem som ska representera. Meri Tanskanen själv är också glad:

– Jag ser fram emot festen. Men jag kommer säkert vara jättenervös sen. Egentligen skulle jag ha velat ha en blå klänning, men den här blev nog ännu finare.

Nu då klänningen är fixad är nästa steg att fundera på frisyr och lätt sminkning.

– Fast om vädret är sådant att frisyr och smink inte håller så går det säkert utan också, resonerar Sari Tanskanen.

Eino Kuuluvainen ska ha egna mörka byxor och vit skjorta och till det en väst i samma gröna tyg som Meri Tanskanens klänning. En grön fluga hör också till hans utstyrsel.

Med på klädprovningen var också hans mamma Sari Salonen. Hon vill ha råd av Henna Ljung om sonen borde ha svarta eller mörkblåa byxor.

– Det är nog ingen skillnad, välj byxor som han kan använda i något annat sammanhang också.

Eino Kuuluvainen berättar att han fått veta det ska vara disco och något ätbart på festen.

– Maten ska serveras i flera olika rum.

Men innan dess ska de få skaka hand med statsministern.

Har ni träffat någon minister tidigare?

– Nej, svarar båda.

Vad ska ni säga till honom?

– Trevlig självständighetsdag, hälsningar från Raseborg, säger Eino Kuuluvainen.

Om du fick önska något, vad vore det?

– Kortare skoldagar!

Blåvitt från Hangö

Från Hangö är det Iina Ahola från Keskuskoulu och Isabella Buch från Centralskolan som åker till festen.

– Jag hoppas överraskningsartisten skulle vara Sanni, säger Iina Ahola.

Flickorna säger att det känns både roligt och lite nervöst att få gå på bal. Båda kommer att bära blåvita klänningar och få frisyren lagad av en frisör.

Det är en stor ära att få representera Hangö, och av stadens informatör Nina Näsänen får de varsin Hangöpins, som de kan bära om de vill.

Flickorna åker till Helsingfors var för sig, men båda skall gå in klockan 14.15.

Inbjudan till balen kom hem i postlådan, och nu har flickorna gjort var sitt kort som de skall ta med till balen.

Alla fyror är med

I Ingå ville skolorna att alla fjärdeklassare och alla skolor på något sätt skulle få vara med på festen på ett hörn trots att bara två representanter kan delta. Lösningen blev ett kort, där framsidan pryds av de ordmoln som skolelever i Ingå fick göra i samband med arbetet med kommunstrategin. På insidan finns bilder från alla skolor och på baksidan Finlands flagga, där korset utgörs av remsor med alla fjärdeklassares fingeravtryck i blått.

– Vi tänkte att ordmolnen representerar alla barns röst, säger Satu Suonpää, rektor för Merituulen koulu.

De två representanterna valdes från Merituulen koulu och Kyrkfjärdens skola efter diskussioner i klassen om hurudana egenskaper som behövs när man ska gå på en fest av det här slaget. Det slutliga valet fattades ändå av lärarna.

– Man ska vara modig, artig och snäll, säger Elliot Niemi om de adjektiv som kom fram i Kyrkfjärdens skola.

I Merituulen koulu tyckte eleverna därutöver att man ska ta andra i beaktande men också våga säga sin åsikt. Eeva Marjamäki är förvånad över att det blev hon som valdes.

– Jag hade förväntat mig att en av mina kompisar skulle ha blivit vald. Men det känns spännande och roligt att gå på festen. Det jag såg av programmet verkade skojigt, säger hon.

Elliot Niemi är inte så spänd, utan tycker främst att det är roligt.

– Det är ju bara en gång som man har chansen, så jag tycker det är bra att fara dit, säger han.

Båda två har förberett sig genom att skaffa lämpliga festkläder – en kostym för Elliot Niemi och en klänning för Eeva Marjamäki.

– En som återspeglar Finland, något blåvitt, säger hon.

Lät som en rolig grej

Aleksis Kiven koulu i Sjundeå representeras på festen av Aada Tokola och Sjundeå svenska skola av Sebastian Leino. De fick veta om att de blivit valda för ungefär en månad sedan.

– Det kändes konstigt att just jag bland alla blev vald, säger Leino.

Han fick representationsuppdraget för att han sitter med i elevkåren. I Aleksis Kiven koulu fick intresserade anmäla sig, och därefter lottade man om deltagandet.

– Jag tyckte det lät som en rolig grej, så jag räckte upp handen, säger Tokola.

Ingendera har förberett sig särskilt mycket för festen, men finkläderna är skaffade. Aada Tokola tillstår att hon är spänd inför festen men Sebastian Leino tar det lugnare.

– Jag är egentligen ganska färdig att gå dit, säger han.

Vad skulle ni säga åt statsministern om ni fick en chans att prata med honom?

– Moi, svarar Leino kavat.

I Kyrkslätt valdes representanterna genom lottning. Valet föll på en elev från Kantvikin koulu och en från Kirkkoharjun koulu.

Sipilä hälsar välkommen

Självständighetsdagsfesten ordnas av Mannerheims barnskyddsförbund, Barnombudsmannen och organisationen för Finland 100 år vid statsrådets kansli.

Festen inleds med att statsminister Juha Sipilä skakar hand med alla barn och önskar dem välkomna på festen. Efter den festliga inledningen har barnen möjlighet att gå runt och prova på en rad roliga aktiviteter, till exempel att dansa, rappa, låta sig fotograferas eller dekorera pepparkakor. Festdeltagarna har också gjort egna gratulationskort för Finland som hålls framme under festen.

– När festligheterna kring Finland 100 år snart når sin kulmen, är det dags att rikta blicken mot framtiden. Jag är mycket glad att jag får stå som värd för tioåringarnas egen självständighetsdagsfest. Dagens barn kommer att forma Finlands framtid och hur vårt land kommer att se ut när det fyller 150 år, säger statsminister Juha Sipilä.

Till festen har inbjudits två tioåriga barn från varje kommun i Finland. De mest långväga gästerna kommer från Enare.

Mer läsning