Fyratusen tog för sig av kalasutbudet

Färggrannt. Prinsessworkshopen under ledning av Sanna Manders var en populär programpunkt i biblioteket i lördags. Bild:

Ett mångsidigt kalas med gott om publik. Men för framtiden behöver Bokkalaset omorganiseras för att fungera.

– Det var jättelyckat! En höjdpunkt för mig var poetry slam på fredagskvällen, och så den norska författaren Sanna Sarromaa. Hennes program borde ha streamats på webben, säger Bitte Westerlund, promotor för Bokkalaset.

Segern i poetry slam gick till Daniel Nyman från Prästkulla. Poetry slam var kanske evenemanget med den bredaste publiken rent åldersmässigt.

– Där var allt från babyar till 86-åringar. En i publiken hade rest hit enkom från Rovaniemi, säger Westerlund.

– Och Arkan Asaads besök i skolorna har lämnat spår. Vi har fått en massa positiv feedback om det.

Det enda som inte fungerade optimalt var sagostunderna i bokbussen på torget.

– Väldigt få barn hittade dit. När Lena Frölander-Ulf läste var där bara två barn – och då pratar vi om en författare som nominerats för Juniorfinlandia. Kanske var det för osynligt i marknadsföringen, säger Westerlund.

Lite fler än i fjol

Också Lotta Lerviks på Raseborgs kulturbyrå är nöjd med årets Bokkalas.

– Det var jättelyckat och vi hade mycket folk på alla programpunkter. Publiken var blandad och byttes ut till varje program. Största publiken lockade Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström i biblioteket.

Totalt har arrangörerna räknat till att 4 460 deltog i något av programmen, vilket är aningen mer än i fjol. Förutom Tikkanen och Witt-Brattström lockade även poetry slam och den litterära supén många. Det näst största publiksiffran hade församlingens program. Församlingen ordnade bland annat en diskussion i församlingshemmet i torsdags och en litterär högmässa i söndags.

Arbetet med nästa års kalas har redan börjat med ansökningar och preliminära planer för temat.

– Kulturbyrån är självklart med nästa år på alla sätt men det vi måste fundera över är hur vi organiserar Bokkalaset. Det behövs mera arbetskraft om det ska vara så här stort. Vi behöver också fundera över är hur stort Bokkalaset ska vara och om det får växa, säger Lerviks.

– Vi har fått många samarbetsparter, vilket betyder att kalaset också har vuxit utan insatser av oss. I år ville Finlands svenska författareförening ordna en författarkväll och det fungerade jättebra att börja Bokkalaset mitt i veckan med det.

Bokkalaset arrangeras av Raseborgs stads kulturbyrå, Ekenässällskapet och Västnyländska kultursamfundet.

Mer läsning