Full pott för Helander och Lignell

Radarpar. Samarbetet mellan Oliver Helander och Glenn Lignell har gett resultat. Bild: Thomas Sundström

IF Raseborgs spjutkastare Oliver Helander och hans tränare Glenn Lignell utmärkte sig när Svenska Finlands idrottsförbund valde sina bästa friidrottare för 2018. Helander blev årets herridrottare och Lignell årets tränare.

För Oliver Helander blev säsongen en verklig fullträff. Med årsbästa, och personliga rekordet, 88,02 landade han på en sjunde plats i världsstatistiken i år. Därtill blev han finländsk mästare och deltog också i EM i Berlin.

– Som helhet var säsongen en framgång, men det är klart att det blev litet tudelat. Början var mycket bra, men skador och sjukdomar ställde till det mot slutet av säsongen, säger Glenn Lignell och tänker bland annat på EM där Helander stannade i kvalet.

Framgångarna räckte ändå till för ett prisregn när SFI uppmärksammade årets friidrottare och tränare. Helander blev alltså årets manliga friidrottare, medan Lignell valdes till årets tränare.

– Förstås är det roligt med uppmärksamhet och erkänsla, det var dessutom första gången vi fick de här prisen, säger Lignell.

Full satsning

Nu är arbetet redan i full gång för nästa säsong. Fortfarande handlar det om rehabilitering efter den axelskada Helander drog på sig i somras, men man har hållit tidtabellen.

– Nu handlar mycket om att förebygga dylika problem och det ser bra ut. Några kast har det ännu inte blivit, men den tiden kommer, säger Glenn Lignell.

Satsningen är seriös, går allt planenligt blir det två långa läger – först i Sydafrika och sedan i Barcelona. Då det till det kommer inhemska läger betyder det sammanlagt cirka tre månader lägertid under perioden från slutet av januari till slutet av maj.

– Det är nog en professionell satsning och det kändes rätt att fortsätta den efter den här säsongen. Vi jobbar ännu på paketet, men det handlar om spjutkastning på heltid, säger Lignell.

Höga mål

Säsongen torde sedan inledas i slutet av maj. Målsättningarna är höga.

– Går allting bra så hoppas vi på ett resultat på över 90 meter och en plats bland de fem bästa i VM i Doha. Därtill kommer EM för 22-åringar i Gävle och där är målet guld, räknar Lignell upp.

Samtidigt hoppas Lignell på en bra finländsk spjutsommar. I år blev Helande ganska länge ensam på toppen då skador satte stopp för Tero Pitkämäki, medan Antti Ruuskanen först i ett sent skede kunde inleda sin säsong.

– Nu borde Antti vara på gång på allvar med tanke på nästa år och så väntar vi väl alla på vad Tero bestämmer sig för att göra. Personligen hoppas jag, och tror, att han fortsätter sin karriär, säger Glenn Lignell.

Årets manliga friidrottare: Oliver Helander, IF Raseborg.

Årets kvinnliga friidrottare: Sara Kuivasto, Akilles.

Årets unga friidrottare: Saga Andersson, Esbo IF och Isac Wedenberg, Akilles.

Årets förening: Sibbo-Vargarna.

Årets tränare: Glenn Lignell.

Diplomtränare, bl.a: Conny Karlsson, Glenn Lignell, Ari Paunonen, Leo Pusa, Clas Smeds, Tommy Söderholm.

Mer läsning