Frontmuseet får 32 000 euro av Saab

Det är Krigshistoriska Föreningen i Västnyland som ansvarar för saneringen av frontmuseet. Föreningen grundades 2015 för att bevara krigstida minnen på Hangö udd. Bild: Arkiv/Lina Enlund

Saab donerar 32 000 euro till Hangö frontmuseum med anledning av Finlands 100-årsjubileum.

Saab som verkar i försvars- och säkerhetsindustrin donerar 32 000 euro till frontmuseet i Lappvik. Pengarna ska användas till museets totalrenovering och nya verksamhet.

Det är Krigshistoriska Föreningen i Västnyland som ansvarar för saneringen av frontmuseet. Föreningen grundades 2015 för att bevara krigstida minnen på Hangö udd.

– Museets iståndsättning är föreningens första och troligtvis största projekt. Föreningen köpte frontmuseet i början av 2016 och öppnar det igen på Försvarets fanfest den 4 juni. Samma dag firas också Mannerheims 150-årsdag, berättar föreningens verksamhetsledare Martina Lindberg.

Projektet förverkligas bland annat med hjälp av EU-finansierings, stipendier och donationer från företag.

– Detta betydande bidrag från Saab är väldigt viktigt för genomförandet av projektet. Saab är med sin donation museets huvudsamarbetspartner. Tillsammans planerar vi evenemang, för jubileumsåret och framtiden, vars syfte är att värna om krigsveteranernas arv, säger Lindberg.

– Finlands historia och rika frontarv är inspirerande. Vi vill vara med och se till att också kommande generationer får bekanta sig med kulturhistoriskt viktiga platser som frontmuseet. Museets renovering passar perfekt i vårt Finland 100-partnerskap. Museet är ett unikt besöksmål, säger Anders Gardberg, Saabs chef i Finland.

Mer läsning