Frivilliga gör kransar åt stupade

Hjälpredor. Anna och Victor Suolaniemi och Väinö Kallio fungerar som hjälpredor då Hanna-Mari Kallio och Matleena Suolaniemi koordinerar kransprojektet. Bild: Mira Strandberg

Föreningar och frivilliga i Sjundeå tillverkar kransar till hjältegravarna inför självständighetsfirandet. Det positiva mottagandet glädjer arrangörerna.

85 kransar ska inom en månad pryda hjältegravarna intill Sjundeå kyrka. Tanken att göra hjältekransar kom från en privatperson, Yvonne Flygar, som föreslog att den invånarklubb som fungerar under Sjundeå finska församling skulle ordna kranstalko. Klubben som heter Olohuone har under året genomfört flera projekt, där tanken är att göra tillsammans och skapa gemenskap.

– Då vi fick önskemålet på vår Facebook-sida började vi genast utreda om det är möjligt att genomföra, säger Hanna-Mari Kallio, som är en av dem som koordinerar projektet.

Frivilliga kransbindare har anmält sig i god takt. Lionsklubben Charlottorna gör tio stycken, norra Sjundeå marthor deltar, liksom flera privatpersoner.

– Många markägare har bidragit genom att ge oss tillstånd att plocka grankvistar i deras skogar, säger Kallio.

Dubbelt så mycket arbete

Kransar till hjältegravarna förverkligas på talko på flera orter i Finland, bland annat i Kyrkslätt. På de flesta orter läggs kransarna på marken, och görs alltså ensidiga.

– Men här började man fundera på om de sedan täcks in av snö, och vem ska gå där och lyfta upp dem i så fall? Vi kom fram till att vi måste hänga kransarna bakom korsen på gravarna. Det betyder att också baksidan blir synlig. Därför måste våra kransar bli dubbelsidiga, säger Matleena Suolaniemi, som är den andra aktiva kraften bakom projektet.

I praktiken innebär det att arbetet blev större än tänkt och också behovet av material växte.

– En bananlåda räcker till högst tre kransar. De tar en halv timme att göra, säger Kallio.

Hjälpviljan lever och mår bra

På tisdag och onsdag ordnas talkokvällar för alla intresserade. Alla är välkomna att delta (se faktaruta), med sig behöver man bara ett par handskar. Om man vill och har möjlighet kan man ta egna grankvistar med, men det är inte en förutsättning för att delta.

Minst åtta personer är redan anmälda, och om alla gör fyra kransar per kväll blir saldot av talkona 64 kransar. Några finns redan, och resten kommer att ordna sig, tror Kallio och Suolaniemi. För dem känns projektet viktigt.

– Jag tycker absolut att vi ska göra något för våra krigshjältar, säger Suolaniemi.

– Här kombineras firandet av Finlands 100-årsjubileum med gemenskap och samhörighet. Då initiativet dessutom kom från en privatperson är det ju ännu bättre, säger Kallio.

Sjundeåborna har under det senaste året visat sin hjälpvilja på många sätt, menar arrangörerna.

– Föreningar och privatpersoner samarbetar mycket och ivrigt. Det har varit glädjande att se hur redo folk är att hjälpa till också i det här projektet, säger Suolaniemi.

Tisdagen den 7 november klockan 17.30–19.30, Vargstigen 10

Onsdagen den 8 november klockan 17.30-19, Cappella

Mera info: www.facebook.com/siuntionolohuone

Mer läsning