Frivilliga fixar julfest för alla

Förväntansfulla. Suzanne Fraser och Carola Dahlqvist ser med spänning fram emot julafton i år. Bild: Lina Enlund

Ensam.Så laddat. Så tungt att bära, speciellt under högtider. Tre kvinnor från Ingå vill bjuda på ett alternativ till alla dem som inte har någon att fira julen med.

Att vara ensam är extra jobbigt under julen. Det kan frånta hela glädjen för en högtid man annars älskar. Det vet Suzanne Fraser, som har många ensamjular bakom sig.

– Jag älskar julen och jag hatar den. Jag älskar att pyssla och laga inför julen men jag hatar att vara ensam. Jag brukar vara på surt humör och ids inte längre ens plocka fram dekorationerna, säger hon.

– Jag brukar vara deppig i jultider. Men i år är det annorlunda, jag är jättenyfiken på hur det ska bli!

Tog tid att mogna

Att Suzanne Fraser i år ser fram emot julen beror på den fest för alla ensamstående som hon, Carola Dahlqvist och Saga Mandelin har tagit initiativ till och organiserar på julafton.

– Jag har velat göra det redan i många år men aldrig fått någon med mig och jag har räknat med att jag inte kan göra det ensam. I år frågade jag Carola om hon kunde ställa upp och hon sa jo, säger Mandelin.

Carola Dahlqvist hade nämligen själv funderat på samma sätt, liksom även Fraser.

– Varje jultid har det diskuterats att det aldrig ordnas något för alla de ensamma här i Ingå, säger Dahlqvist.

– I år när vi satt och pratade märkte vi att vi var flera som hade tänkt i samma banor, säger Fraser.

Fest för alla

Så nu får alla som vill samlas i prästgården i Ingå och fira julafton tillsammans med början klockan 17. På programmet står åtminstone julmat, en julgubbe och kanske allsång.

– Det beror helt på det gäng som kommer. Om folk vill sjunga så gör vi det, vi kommer att ha sångblad på två språk, säger Dahlqvist.

Recitation på båda språken utlovas också och eventuellt ett lotteri ifall det lyckas.

Festen är välgörenhet från början till slut. De tre damerna har ansökt om bidrag av lokala företag och föreningar.

– Vi har blivit jätteväl mottagna! Församlingen gav oss ett positivt svar direkt och sa att vi är välkomna. Skinkan hoppas vi på att få som donation och vår jättefina personal på dagverksamheten har lovat steka den ifall vi får en. Annars hoppas vi att vi får det mesta färdigt, lådor och sådant, säger Dahlqvist.

Lokala Lionsklubben, affärer och Ingå företagarförening är andra som tillfrågats.

– Vi vill att alla ska få någonting härifrån också helt konkret, säger Dahlqvist.

Än så länge har intresset för festen inte varit jättestort men damerna tror på sin sak. Och anmälningstiden pågår till den 15 december.

– Det finns så mycket människor här i Ingå som är ensamstående och det görs inget för dem på julen. Jag ser åtminstone fram emot kvällen. Jag tycker det ska bli roligt! Jag tror vi kommer att ha det riktigt mysigt, jag väntar bara på kvällen, säger Mandelin.

– Jag tror att det finns många som är ensamma och som inte ens vill gå, men många sitter säkert och funderar varför de inte har någon att fira jul med, säger Fraser.

– Vi har hört med hemvården och hälsovårdscentralen och de har sagt att jo, det behövs. Det finns grund för det här i Ingå, säger Dahlqvist.

Ett av våra största problem

För ensamheten märks i det arbete som utförs av kommunens socialarbetare och hemvårdare och av församlingens diakoniarbetare.

– Det är väldigt, väldigt vanligt och ett av de största problemen vi har, säger diakonissan May Lindström i Ingå församling.

Att det finns många ensamma just i Ingå beror delvis på historiska orsaker. På 1960-talet flyttade många till orten då hamnen och kraftverket behövde arbetskraft. Arbetarna, oftast män, stadgade sig på orten och hittade kanske en partner. Många av dem har ändå skiljt sig, de flesta har nått pensionsåldern och saknar, trots många år av arbete på orten, ett nätverk. Just män över femtio är en utsatt grupp.

– De har kanske några brutna relationer bakom sig, känner sig misslyckade och är rädda för att börja på nytt. Eller så har de något drömideal som inte finns, de förväntar sig orealistiska saker, tror Lindström.

En del av ensamheten beror på att Ingå är glesbygd och transporterna dåliga. En del ensamstående har vant sig så vid sin ensamhet att de blivit ovana att umgås och alltså inte hittar ett sammanhang fastän det erbjuds möjligheter. Ytterligare käppar i hjulen kan komma av språkfrågor, för även om många i kommunen är tvåspråkiga finns det de som har svårt att korsa språkbarriären. Speciellt äldre, som inte längre kan ta sig själva från ett ställe till ett annat, är en utsatt grupp.

Unga oroar

En annan oroväckande grupp är de unga som blivit utanför samhället.

– Det finns inte jobb och allt fler unga bara blir och sitta och har inget att göra. De hamnar fort ytterom samhället, säger Ann-Christine Sundström, som jobbar inom socialväsendet i Ingå.

– På glesbygden finns det dessutom problem med transporter och service. Hur kommer du till skolor eller jobb om du inte har bil och de bara drar in på alla busslinjer? Och här i Ingå finns inte ens ett FPA-kontor.

Att unga är ensamma är inte heller något man genast tänker på, eftersom man ofta tänker att unga hittar nya vänner hur lätt som helst. Men så är det inte alltid. Dessutom har marginaliserade unga ofta en barlast från sitt barndomshem.

– Problemen går ofta i arv och det blir ett mönster som är jättesvårt att bryta, säger Sundström.

Hoppas på tradition

Oberoende av orsaken till ensamheten är det klart att den är extra svår att stå ut med på julen.

– De gånger jag firat jul ensam har det känts konstigt. Jag har framför allt saknat det där att laga mat tillsammans och sätta sig ner och ha tid tillsammans, säger Carola Dahlqvist.

Om årets fest blir en succé hoppas damerna självklart på en fortsättning nästa år, kanske med helt nya tillägg.

– Jag drömmer om att vi i framtiden kunde låna ett kök och tillsammans med dem som ska delta i festen skära rosolli, baka pepparkakor och vad vi nu vill äta. Det skulle öka samhörigheten, säger Fraser.

– Det skulle vara jättefint om det blev en tradition. Eller om kanske någon förening skulle nappa på och ta över.

Julfest i Ingå

24.12 kl. 17–21 i prästgården.

Sista anmälningsdag 15.12. Anmälningarna görs till Carola Dahlqvist, 046-891 0072.

Alla hjälpkrafter välkomna, frivilliga kan kontakta Carola Dahlqvist.

Mer läsning