Frivilliga byggde brygga i Sjundeå

För alla. Eljas Rahikainen och Sakari Mäkelä har på tumanhand byggt en allmän brygga vid ån i Sjundeå. Bild: Patrik Lindström

I många år har det diskuterats att det skulle vara trevligt med en simbrygga i Sjundeå vid parken bredvid ån men hittills har ingen åtagit sig projektet. I år bestämde sig dock Sjundeåborna Sakari Mäkelä och Eljas Rahikainen att ta tag i saken.

En ny simbrygga i Sjundeå blev färdig förra veckan. Sakari Mäkelä och Eljas Rahikainen står tillsammans för byggandet och finansieringen av bryggan. De hoppas ändå att genom en insamling få betalt för materialet som behövdes.

Rahikainen försökte redan år 2016 få människor med i projektet men då hittade man inte tillräcklig finansiering för bryggan.

– Saken har tagits upp varje år efter att kommunen köpte det här området. I miljöföreningen har man också pratat om att det vore trevligt med en simbrygga här, men ingenting har gjorts åt saken så det här året bestämde vi oss för att bara göra det och bygga en brygga, berättar Mäkelä.

Både Mäkelä och Rahikainen säger att det inte var ett stort projekt och att det bara krävdes att någon tog initiativet till att faktiskt bygga bryggan. 

Mäkelä påpekar också att den här typens verksamhet är ganska vanlig på andra ställen men att det lite saknas i Sjundeå. Rahikainen hoppas att flera liknande projekt dyker upp efter det här.

– Det här är lite som ett prov för att se om man kunde genomföra andra projekt på det här sättet, att man bara tar tag i saken och gör, säger Rahikainen.

Positiva reaktioner

Bryggan är till för alla och hittills har Mäkelä och Rahikainen endast fått positiv respons på sitt projekt.

– Inlägget vi lade upp på Facebook tror jag att har mest gillningar av alla inlägg i gruppen. Ingen verkar ha någonting emot att vi byggde en brygga hit, säger Rahikainen.

Mäkelä och Rahikainen berättar ändå att det finns ett problem och det är att det är väldigt få som vet var parken vid ån finns. Det finns inte heller någon skylt som visar vägen men det hoppas de att ska ordnas.

– Nästa steg är definitivt att få upp en skylt så att mera människor skulle hitta hit, säger Rahikainen.

Mer läsning