Fritidsbåt sjönk efter kollision

Mätningsfartyget Kaiku – som fritidsbåten krockade med – bogserade bort fritidsbåten från farleden och märkte ut den med en ljusboj. Fritidsbåten började snabbt sjunka. Bild: Gränsbevakningen

En fritidsbåt kolliderade med Meritaitos mätningsfartyg Kaiku på Hangö västra mellan Hangö och Kimitoön natten till söndagen.

Strax efter midnatt natten till söndagen fick Västra Finlands sjöbevakningssektion larm om en kollision mellan Meritaitos mätningsfartyg Kaiku och en fritidsbåt.

– Båtarna kolliderade i farleden mellan Hangö och Kimitoön, säger ledningscentralsoperatör Helena Valtonen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Inga personskador, men båten sjönk

Inga personer skadades i olyckan till havs. De tre personer som fanns ombord på fritidsbåten kunde torrskodda ta sig över från sin båt till Kaiku.

Fritidsbåten fick däremot omfattande skador och bogserades bort från farleden av Kaiku.

– Båten märktes ut med en ljusboj eftersom den började sjunka och ta in vatten, säger Helena Valtonen.

I samband med att båten sjunkit har bråte från båten börjat flyta upp. Frivilliga sjöräddare har i samarbete med Sjöbevakningen plockat upp kringflytande skräp. Helena Valtonen konstaterar att också själva båten bör bärgas.

Båtföraren var berusad

Alkohol hade andel i olyckan, bekräftar Helena Valtonen. Föraren av fritidsbåten misstänks för fylleri i sjötrafik samt äventyrande av trafiksäkerheten till havs.

Olyckan utreds av Västra Finlands sjöbevakningssektion brottsutredningsenhet.

Mätningsfartyget Kaiku byggdes år 2003 och har bland annat använts för att mäta djupet på sjön Saimen. Det är specialdesignat för mätningar på grunda vatten.

Namn och hemort på fritidsbåten antyder att dess hemhamn finns i Hangö.