Frisör dömd för orsakande av skador

En frisör i Hangö har blivit dömd för att ha orsakat skador på en kund. En femtonårig flicka besökte frisören för att bleka sitt hår. Frisören lade i blekningen och satte sedan en värmemaskin på kundens huvud.

Medan frisören var ute i bakrummet några minuter började det bränna och svida i kundes hårbotten och håret började ryka. I domstolen säger frisören att hon inte sett någon rök och att kunden inte heller sagt någonting om att det skulle göra ont.

Kunden hade inte gjort en blekning tidigare och visste inte om det är normalt att det känns som det gjorde. Frisören förklarar att det är normalt att ibland använda värme för att effektivera hårblekning. Reaktionen kan eventuellt bero på medel från tidigare hårfärgningar som sitter kvar och reagerar med blekningsmedlet.

En vecka efter frisörbesöket lossnade en bit hud och hår från kundens bakhuvud, vilket ledde till ett öppet sår som behandlades på Jorvs sjukhus specialavdelning för brännskador. Läkningsprocessen tog flera månader och det har inte börjat växa hår på området igen.

Frisören döms till att betala ersättning på över 7 200 euro åt kunden och hennes mamma för bland annat resekostnader, vården samt orsakande av smärta och kosmetiska fel. I ersättningen ingår även den lön som modern förlorat genom sjukhusbesöken med dottern. Frisören tvingas även betala över 3 000 euro för rättegången.