Friska vindar i Padva Beach Kiosk

Glada försäljare. Systrarna Milla och Ellen Hyvönen håller i trådarna i Padva Beach Kiosk i sommar. Bild:

Kiosken vid Padva badstrand har fått nya och arbetsglada försäljare och ägare. Ellen och Milla Hyvönen önskade att få sommarjobba och på så sätt blev kiosken deras.

Fjortonåriga Ellen Hyvönen och trettonåriga systern Milla Hyvönen är försäljare i Padva Beach Kiosk i sommar. Pappa Heikki Hyvönen kände kioskens tidigare ägare och bad om att få köpa kiosken.

– Vi ville ha ett sommarjobb. Det är roligt att ha någonting att göra på sommarlovet så att man inte får tråkigt, säger Ellen Hyvönen.

Hela familjen har hjälpts åt att rusta upp kiosken för sommaren. De har målat, fixat och städat.

– Det fanns en hel del saker i kiosken som vi plockat bort. Vi ville att kiosken skulle bli ljusare och hemtrevlig, säger Milla Hyvönen.

Ett brett utbud av produkter

Systrarna har tillsammans med mamma Nina Hyvönen köpt en hel del läckerheter till kiosken. Det finns bland annat chips, godis, glass, dricka, te och kaffe att köpa. De brukar dessutom baka både sött och salt tillsammans.

– Vanliga saker som vi bakar är rabarberpaj och skinkpaj, säger Ellen.

De säljer inte endast mat och dryck i kiosken. Eftersom Padva badstrand ligger intill kiosken säljer de även strandleksaker, solkräm och handdukar.

– Ibland kan man glömma strandtillbehör hemma och då hittar man dem hos oss, säger den yngre systern.

Flickorna ser också till att det finns torv och toalettpapper på utedassen och att stranden är i gott skick.

– Vi hoppas ju ändå att alla städar och plockar undan skräp efter sig, säger Milla.

Stranden lockar kunder – om vädret är bra

De flesta som besöker kiosken gör det i samband med ett besök till badstranden. Padva badstrand hör till en av de populäraste ständerna i Bromarv. Kiosken har haft öppet i ungefär en månad nu och besökarna har varit ganska få på grund av det dåliga vädret.

– Vädret påverkar nog väldigt mycket. Speciellt om det blåser, säger Ellen.

Juni kom ändå med några soliga dagar och då har kioskbesökarna varit många. Systrarna berättar att glassen tog slut på ett nafs.

– Sedan kommer det också sådana som endast kommer för att titta på stranden, köper något från kiosken och kör vidare, säger Milla.

Kiosken har öppet alla soliga dagar från klockan 12 framåt. Om det inte kommer någon kund på en längre period cyklar de hem. Besökare kan sedan ringa om de vill att flickorna kommer till kiosken.

– Vi bor så nära att vi kan vara där på tre minuter om vi cyklar. Om vi gör någonting speciellt hemma så kan det hända att det tar fem minuter, säger Milla.

En blandning av Bromarvbor och sommargäster

Besökarna är såväl ortsbor som sommargäster. Speciellt många sommargäster från Helsingfors har besökt kiosken och stranden.

– Vi har inte ännu haft så många utlänningar på besök. Men de kommer nog säkert, säger Ellen.

Flickorna skulle ändå säga att de får prata mer svenska än finska i kiosken.

– Språket är inget problem för oss. Vi pratar båda språken, säger Milla.

De flesta kommer till stranden och kiosken under veckosluten eller på kvällarna efter jobb. På midsommaren dök många upp.

– Många kommer här via då de är på väg ner till Skatafé, säger Ellen.

"Bromarv är inte bara kyrkbyn"

Det bästa med jobbet är enligt systrarna att lära känna nya människor och att få jobberfarenhet.

– Dessutom är det ju trevligt om man kan locka människor till Padva och inte bara till byn, säger Ellen.

Systrarna tror att besökarna varit så få eftersom det inte är många som vet om att kiosken finns. De hoppas på fler kunder och strandbesökare.

– Det lönar sig att komma till stranden och kiosken! Stranden är stor och fin och vi säljer en massa trevligt, säger systrarna Hyvönen.

Mer läsning