Frisbeegolfen i Ekenäs mår bra

Aktiv förening. Jan-Mikael Uusikylä är ordförande för EIF:s frisbeegolfsektion. Han berättar att nya spelare hittar till sporten. Bild: Jesper Sundström

Frisbeegolf Frisbeegolfsäsongen i Ekenäs är i full gång. Hittills har sommaren varit bra och bjudit på goda tävlingsresultat. Samtidigt har EIF lockat nya medlemmar och försöker göra siffran ännu större genom olika evenemang.

Ekenäs IF:s frisbeegolfsektion är mitt i säsongen. Föreningens tävlingsspelare åker aktivt runt på tävlingar och totalt har man ungefär 20 stycken som representerar klubbens färger.

– Det har varit en helt okej tävlingssäsong så här långt. Vi har haft flera som klarat sig bra på den finländska touren, säger sektionens ordförande Jan-Mikael Uusikylä.

Han lyfter då fram spelare som Björn Lindholm och Patrik Ekström. Den senare slutade fjärde när touren stannade till i Ekenäs för säsongens första tävling. Senare under sommaren blev det en seger då en deltävling ordnades i Vasa. Ekström tävlar i klassen H40.

– Björn åker i väg till Uleåborg nästa helg för att delta i de europeiska mästerskapen. Han tävlar i klassen för herrar 60, säger Uusikylä.

Också på damsidan har man kastare, även om Susanna Virtanen haft problem med en handled under sommaren.

– Så på grund av skadan har det inte blivit många tävlingar för henne, säger Uusikylä.

Nya medlemmar

Som förening mår EIF för tillfället bra. Spelare hittar till sporten och i nuläget har man knappt 60 medlemmar.

– Det har dykt upp nya gäng på banorna och det är också helt nya spelare, vilket så klart är bra. Visst, en del faller bort men totalt så har vi fått flera nya medlemmar än vad fallet var i fjol, säger Uusikylä.

Vidare berättar han att föreningen hela tiden aktivt försöker locka nya medlemmar. Både på junior- och seniorsidan, genom att till exempel ordna olika träningar och gemensamma rundor.

– Vi har erbjudit juniorer möjligheten att komma med på ledda träningar och har även försökt locka damspelare.

Det har man gjort genom att redan nämnda Susanna Virtanen hållit i trådarna för olika grundkurser.

– Hon har också haft ansvar för olika teknikskolor. Det har varit populärt att få hjälp med att utveckla tekniken på sina kast, säger Uusikylä.

Omtyckt bana

Frisbeegolfbanan i Västerby börjar redan ha några år på nacken, men det betyder inte att det skulle utgöra något problem. Tvärtom, ett gediget talkoarbete ser till att banan hålls i ett bra skick och den är omtyckt bland utövarna.

– Ett bra exempel på det, är att en annan förening kommer att ordna sina klubbmästerskap här senare i höst. De tyckte helt enkelt att vår bana passade bäst för det, säger Uusikylä.

I år har man inte gjort några större förändringar, förutom att den första korgen har gjorts kortare. Tidigare har den gått bredvid fotbollshallen, men efter att någon kastat sten på hallens tak, var man tvungna att korta ner banan.

– Vi är tvungna att hitta på någonting nytt med den, säger Uusikylä.

Vidare berättar han att man gärna tar emot respons eventuelle förbättringar användarna tycker man kunde göra på banan. Samtidigt är det inte speciellt vanligt att så sker, så de flesta förbättringarna sker på initiativ av föreningen.

– Några stora förändringar går inte riktigt att göra längre, då det egentligen inte finns några nya områden att använda sig av.

En aktiv förening

Det totala medlemsantalet ligger för tillfället på 59. Av dem är ungefär 20 aktiva tävlingsspelare.

– Antalet tävlingsspelare är kanske lite större än vad det brukar vara hos föreningar i motsvarande storlek. Samtidigt hör också vi till de föreningarna i regionen som tävlar mera aktivt, säger Uusikylä.

Men som bekant lever inte en förening enbart på tävlingsverksamhet och så är heller inte fallet i Ekenäs. Enligt Uusikylä har man en bra sammanhållning inom EIF som gör att medlemmarna hålls kvar.

– Jag tror att de är nöjda och vi försöker hela tiden erbjuda olika evenemang. Samtidigt är det klart att vi är också ändrar på saker och försöker ordna nya saker, säger Jan-Mikael Uusikylä.