Fredrik Nordback ångrar ingenting

Nöjd. I dag är Fredrik Nordbacks proffskarriär över och han jobbar på en bank. Det trivs han med. Bild: Johanna Lindholm

Fredrik Nordback lämnade Hangö i ett tidigt skede för att spela fotboll i Sverige. Efter 16 säsonger i Örebro avslutades karriären och i dag jobbar Nordback på bank.

1995 lämnade 16-åringen Fredrik Nordback Hangö för att flytta till Sverige och Örebro. När karriären avslutades 16 år senare hade Nordback spelat 303 seriematcher för ÖSK, 244 av dem avgjordes i Allsvenskan (högsta serienivån i Sverige, reds. anm.). Nordback valde att fortsätta i laget trots att det vid ett tillfälle föll ur Allsvenskan och han har spelat 57 matcher i den nästhögsta serien.

Men det var då och i dag jobbar Nordback på en bank i Stockholm som aktiemäklare. Han säger att placeringar har intresserat honom en längre tid och redan under den aktiva karriären valde han att börja studera.

– För mig var det viktigt att ha någonting att göra när jag slutade spela fotboll. Så jag valde att studera vid sidan av fotbollen, men det var förstås ÖSK som gick först. Det var aldrig tal om att jag skulle ha missat en träning på grund av studierna, säger Nordback.

Och det kan man förstå. Det krävs mycket arbete för att över huvud taget kunna spela fotboll i en så högklassig serie som Allsvenskan är. Med tanke på det kan man tycka att det är imponerande att någon hinner utbilda sig till civilekonom vid sidan av en proffskarriär.

– Det var bra för mig att ha någonting annat att göra än att spela fotboll. Jag hade heller ingen tidspress på mig utan tog studierna i lugn takt.

"Skönt att komma hem"

2012 bestämde sig Nordback för att sluta med fotboll och efter det flyttade han till Stockholm. I dag bor han fortfarande kvar i huvudstaden och jobbar på en bank. Men den senaste tiden har han varit på besök i Hangö för att hälsa på sina föräldrar.

– Det är alltid skönt att komma hem till Hangö och jag brukar vara här några gånger per år. Under den aktiva karriären var det svårare att hinna hit, då hade vi sällan ledigt mer än två dagar i rad.

Det var i Hangö som allting började i fotbollsväg för Nordback. Bredvid barndomshemmet finns det en fotbollsplan och Nordbacks pappa berättar att sonen och han tillbringat mycket tid där. Bevisligen var den extra träningen nyttig, för när Fredrik Nordback var 16 flyttade han till Sverige för att spela fotboll i Örebro.

– Jag gick gymnasiet i Sverige, men då fanns inte det fotbollsgymnasium som i dag finns i Örebro. Däremot hade vi en möjlighet som hette någonting i stil med "fritt val". Det betydde att vi fick träna några timmar i veckan på skoltid.

Nordbacks genombrott kom efter ett par år i Örebro när han 1998 spelade sin första match i ÖSK:s representationslag. Han visste det förstås inte då, men vid det tillfället hade Nordback drygt 300 matcher framför sig i ÖSK:s skjorta.

– Från första början trivdes jag bra i Örebro – vi var som en familj. Dessutom är ÖSK en anrik klubb som är viktig för många. Det märktes inte minst när vi föll ur ligan, då drevs i princip allting till sin spets. Det var en hederssak för mig att hjälpa laget tillbaka till finrummet.

ÖSK intresserar fortfarande

Det är inte alla spelare som kan stoltsera med en 16-årig proffskarriär i ett och samma lag. Men Nordback säger att det under de första åren i Örebro eventuellt hade funnits möjlighet att testa på någonting annat.

– Det fanns några klubbar som jag kunde ha lånats till i Sverige, men det var aldrig någonting konkret. Efter att ha spelat min sista match har jag fått ett par förfrågningar om att komma tillbaka. Det har inte blivit någonting av det för jag är ganska bestämd.

Utöver att ha spelat hundratals matcher i ÖSK har Nordback representerat Finlands landslag sju gånger. Han säger att han är nöjd med sina år som fotbollsspelare och det finns egentligen ingenting han ångrar. Nordback konstaterar att han visserligen aldrig vann ligatiteln med Örebro och det hade han gärna gjort. Men det är ändå ingenting som håller honom vaken om nätterna.

– Möjligheten fanns aldrig, men jag hade gärna spelat några år i USA. Dels hade det varit ett spännande land att bo i, dels hade det varit intressant att prova på den amerikanska fotbollen.

Nordback säger att han ser mycket fotboll och att han följer med ÖSK:s matcher via TV. Kort efter att karriären hade avslutats var det inte enkelt för honom att se sina tidigare lagkamrater.

– Jag blev besviken om ÖSK förlorade och var nervös om killarna ledde knappt med några minuter kvar. I dag kan jag njuta av matchen och ibland åker jag till Örebro för att se matchen från läktaren. Det är roligt, säger Fredrik Nordback.