Från vardagsrum till lagerhall

Favoritaffär. Anna-Lisa Nyman brukar handla alla sina kläder på Sineaaria i Karis. Satu Vesanen är delägare och känner många av sina kunder. Bild: Jannica Luoto

Handel Jakten efter fynd på loppmarknader fortsätter locka folk. Ökad konkurrens innebär att prisen på begagnat sjunker. Samtidigt är atmosfären på loppmarknaderna också viktig för kunderna.

Att handla begagnade kläder, prylar och möbler verkar vara en trend som är här för att stanna. Utbudet på loppmarknader är stort, men vi valde att besöka tre stycken med olika profil i Raseborg.

Första stoppet är Raseborgs Suurkirppis i Horsbäck som öppnade i oktober 2015.

Rymligt. Raseborgs Suurkirppis skiljer sig från de andra loppmarknaderna genom sina breda gångar. Bild: Jannica Luoto

Det finns gott om plats i den 1 600 kvadratmeter stora industrihallen. Bredden mellan hyllorna är 1,5 meter, vilket gör att man lätt kan mötas i gångarna, även om någon råkar ha barnvagn.

– Det gillade brandmännen då de gjorde en brandinspektion, säger Vesa Lindström som äger loppmarknaden.

Stort område. Enligt Vesa Lindström kommer många kunder från Helsingfors och handlar möbler till Raseborgs Suurkirppis. Bild: Jannica Luoto

Det underlättar också då man ska urskilja saker vid de olika hyllorna.

Stopp på vägen

Kunderna kommer från ett stort område. Eftersom loppmarknaden finns vid Karisvägen svänger många in på väg till sommarstugor och evenemang i Ekenäs och Hangö.

Så gjorde också Seija Lehmus från Pikis.

– Först körde jag förbi, sedan vände jag om och körde tillbaka när jag såg skylten.

Fyndar. Seija Lehmus funderar köpa en tavelram med målarduk till sitt tioåriga gudbarn. Bild: Jannica Luoto

Hon besöker ofta loppmarknader.

– Mitt bästa fynd är Arabiakoppar i samma serie som min mamma fick i bröllopsgåva 1957. Dem hade jag sökt länge och om jag hittat några har de varit alltför dyra.

Lite av varje. På Raseborg Suurkirppis säljer folk allt från möbler till kläder. Bild: Jannica Luoto

Karis vardagsrum

På gågatan i Karis finns en loppmarknad med helt annan stil.

Sinaaria ser mer ut som ett kafé med en liten butik då man kommer uppför trappan. Ett hörn med kaffe, bord och fåtöljer finns till höger. Fåtöljerna byts ut med jämna mellanrum vartefter de blir sålda.

Fullt upp. Ekhlas Kadour är på praktik vid Sinaaria i Karis. Hennes språkkunskaper var till stor nytta då asylsökande besökte loppmarknaden. Bild: Jannica Luoto

– Det är meningen att det inte ska vara som en loppis genast när man kommer in. Det ska vara lite mysigt, som ett vardagsrum med kaffe, säger Satu Vesanen som äger loppmarknaden med sin syster Sini Vesanen.

Satu Vesanen har fullt upp, men pratar med kunderna som verkar känna henne. Många är stamkunder.

– Det är en trevlig och vänlig miljö här, det är Karis vardagsrum, säger Anna-Lisa Nyman.

I dag har hon hittat en skjorta och ett par byxor. Hon brukar också sälja saker på loppmarknaden.

Favoritaffär. Anna-Lisa Nyman brukar handla alla sina kläder på Sineaaria i Karis. Satu Vesanen är delägare och känner många av sina kunder. Bild: Jannica Luoto

Fokus på kläder

Går man förbi kassan inser man att loppmarknaden inte är så liten.

Kläder hänger från stänger i taket, vilket gör det lätt att titta på dem. På hyllorna finns olika prylar och saker. Vesanen ser till att det är ordning på borden, de som säljer behöver inte göra det.

De olika lamporna i taket ger ett mysigt sken. Jari Vilkman har tre av lampor till salu.

Stamkund. Jari Vilkman hör till Sinaarias stamkunder. Han upplever också att loppmarknaden är en samlingsplats i Karis. Bild: Jannica Luoto

– Jag har köpt alla mina kläder här. För mina byxor har jag betalat tre euro och fyra euro för tröjan.

Loppmarknad på kontor

I Billnäs finns loppmarknaden Ruukkikirppis som delar lokal med Fiskarsfabrikens lager. Loppmarknaden består av tre våningar. På nedre våningen finns rätt normala bord, men det finns få eller inga klädesplagg på borden.

– Man får ha max tio plagg på borden, annars blir det så rörigt, säger Ilpo Kukkonen.

Intensivt. Ilpo Kukkonen och hunden Iida tillbringar varje dag sommartid på Ruukkikirppis. På vintern har de öppet färre dagar i veckan. Bild: Jannica Luoto

Men det finns kläder på loppmarknaden, de har ett eget rum.

Efter rummet med traditionella bord öppnas ett stort lager. Ett staket delar loppmarknadens möbler från Fiskars.

Härifrån tar man sig till trappan där mattor hänger över räcket och tavlor som är till salu täcker väggarna. Intill trappan finns ett litet rum med fågelholkar, vedkorgar och andra träföremål.

– En man hade ett bord hos oss i åtta och ett halvt år och sålde sitt trähantverk. När vi flyttade loppmarknaden till en större byggnad i januari i fjol fick han ett eget rum.

Andra och tredje våningen är gamla kontor. Varje kontor är inrett med olika möbler, tavlor och lampor som Kukkonen eller kunderna säljer.

Våning med möbler. Även hallen till kontorsrummen utnyttjas på Ruukkikirppis. Bild: Jannica Luoto

Förberedd försäljare

Eva-Ida Aminoff går runt på loppmarknaden med en korg på armen. Men den är inte full med inhandlade saker. I korgen finns bland annat en liten dammsugare, en borste och klistermärken för prissättning.

– Man måste orka sköta sitt loppisbord, speciellt om man har det i flera månader, annars ser ingen kund på det, säger Aminoff.

Förberedd. Eva-Ida Aminoff har sålt föremål på flera loppmarknader och har en korg med saker för att hålla sitt bord rent. Bild: Jannica Luoto

Hon tipsar att det lönar sig att tänka efter vad som går att sälja på vilken loppmarknad.

– Här kan man sälja större möbler. På Sineaaria går textiler bra. Båda har olika profil.

Hon har lång erfarenhet av att sälja saker på loppmarknader och minns när de fick ett uppsving för cirka tio år sedan.

– Nu ser man att det finns många loppmarknader som konkurrerar med varandra. Det pressar också ner priserna på föremålen då konkurrensen är hård. Man kan inte ta samma pris för saker som för tio år sedan.

Mer läsning