Från skrot till klenod

Bild: Patrik Lindström

Intervju

Invid Fagervikvägen i Ingå gömmer sig en raritet i Finland. Här bor Olli Saari och Teija Brinkas, som har som hobby att bygga upp klassiska Chevrolet-bilar från tiden mellan 1955 och 1957. Saari har byggt ett tiotal bilar från skrot till besiktade, kördugliga fordon.

Den senaste, som blivit färdig i sommar, är en tjusig Chevrolet Bel Air Nomad Wagon från 1955. Av 1,5 miljoner Chevroletar som tillverkades var bara 8 600 av det här modellen. Om bilmodellen är en sällsynthet i världen är den nästan obefintlig i Finland.

– Det här är den tredje i Finland, den andra som registrerats, säger Olli Salmi som precis har fått registreringen av fordonet klart.

– Det tog mig nio år att bygga ihop den här. Den kom till Finland 1986 och blev sedan helt försummad. Den var skrot när jag köpte den.

Oräkneliga timmar

Intresset för gamla bilar vaknade redan då Saari var ung. På 1970-talet såg han kultfilmen American Graffiti och påverkades av den, och då han i yrkesskolan studerade bilmålning växte intresset till sig. Bilmålandet har blivit ett yrke, och Chevroletarna en kär hobby.

– Det är en livsstil. Det är oräkneliga timmar jag sätter ner på de här bilarna. Jag fastnade för bilar från 1955–1957, jag gillar designen och korgmodellerna från den tiden.

Nomaden är inte den enda Chevroleten på gården. Den andra är Teija Brinkas Chevy 3 100 Pick up step side från 1956. Också den är uppbyggd från en skrothög men i dag använder Brinkas den nästan som vilken bil som helst.

– Det är en bruksbil. Jag brukar hämta mylla i den eller köra mattor, säger hon.

Brinkas är bilmontör till yrket och bilar och motorer har alltid intresserat henne. Tidigare sysslade hon mera med motorcyklar, men då hon och Saari blev ett par nappade hon på Saaris Chevroletintresse.

– Det är så lätt här då vi inte behöver åka någonstans. Det är bara att hoppa i overallen och gå ut till garaget.

Hapsal nästa

Sommartid är högsäsong för parets hobby – nästan varje veckoslut ordnas något evenemang som de kan delta i. Förrförra helgen var det racing på Malms flygfält som gällde, under veckoslutet 13–15 juli var destinationen Hapsal i Estland.

– Vi har blivit bjudna till Estlands största evenemang för amerikanska bilar. Det är sommarens höjdpunkt, där träffar man en massa bekanta som man lärt känna genom åren, säger Saari.

Också i hemtrakterna finns det många evenemang – bland annat Lakeside cruising kring Lojosjön och Länsi-Uusimaa Cruising.

– 100-tals bilar kör omkring i trakterna. Det är trevliga evenemang, säger Brinkas.