Från Peru till Karis

Mauricio Gutierrez väntar på snön. Bild: Sofia Westerholm

Mauricio Gutierrez hade aldrig talat engelska utanför skolan. Han hade heller aldrig sett snö. Men han kände att han behövde gå rejält utanför sin bekvämlighetszon och valde därför att lämna Peru för ett utbytesår i Karis.

Intervju

Mauricio Gutierrez är 17 år gammal och kommer från Peru. Hans vardag ett halvt år tillbaka i tiden såg helt annorlunda ut än den gör i dag.

– Jag var en lat kille som genast efter skoldagens slut låste in mig på mitt rum för att spela videospel. Spelen var mitt liv, säger Gutierrez.

En dag knackade hans bror på dörren till rummet och steg in.

– Han sa att jag måste pröva mina vingar, att om jag inte gör det nu så gör jag aldrig det.

Gutierrez bestämde sig för att följa broderns råd och ansökte om ett utbytesår via Rotary International. Orsaken till att han ville tillbringa sitt utbytesår i just Finland var att han hade hört att här fanns världens bästa skolor.

Videospelen fick stanna hemma i Peru, eftersom Gutierrez bestämt sig att utbytesåret skulle bli en början på något nytt. Första gången han talade engelska utanför klassrummet blev då en man från Rotary plockade upp honom på flygplatsen I Helsingfors.

– Jag var så rädd I den stunden. Jag hade lämnat allt det trygga där hemma, videospelen, familjen och all mat som jag så älskar.

Tre månader i Finland har visat att livet är mycket mer än bara videospel.

– Jag har insett hur mycket mer det finns. Jag älskar att vandra i skogen och simma i sjöarna. Jag kommer aldrig återgå till videolivet.

I sammanlagt elva månader ska Gutierrez bo i tre olika familjer i Karis och studera vid Karjaan lukio.

Han väntar nu med spänning på första snön eftersom han aldrig sett snö tidigare. I juli lyfter planet hem mot Peru, men redan nu vet han att den man som då stiger ombord på planet är en helt annan än den som steg ut ur sitt rum i Peru i augusti. Väl tillbaka i hemlandet vill han fortsätta resa och upptäcka världen.

– Jag har ju så mycket kvar att se. Jag har ju inte ens sett mitt eget hemland ännu då jag bara suttit inne på mitt rum.