Från Oslo till Ekenäs för 30 euro

En flytt till elbilarnas land Norge ledde till att Anne-May och Johan Sundström bytte sin bensindrivna bil mot en elbil. Nu har de provat på att bila hem till Ekenäs.

Anne-May och Johan Sundström är båda från Ekenäs men bor för tillfället i Oslo. Till familjen hör också treåriga dottern Agnes. I vintras bytte de Finland mot Norge för åtminstone ett år framöver.

– Vi ville se något annat så länge Agnes ännu är så här liten och det är lätt att flytta, säger Anne-May Sundström.

I samband med flytten insåg paret att kostnaderna för att ta med sig sin bensindrivna bil från Finland var skyhöga.

– Vi konstaterade fort att det inte var någon ekonomi i att ta med bilen härifrån. Tullavgifterna för bensinbilar är mycket höga i Norge, säger Johan Sundström.

De beslutade sig i stället för att sälja bilen i Finland och skaffa sig en elbil i Norge.

– Vi var nyfikna på att prova på en elbil och läget var perfekt då vi kom till elbilarnas land, säger Johan Sundström.

– Tur nog så provade vi. Nu skulle jag aldrig byta tillbaka till en bensindriven bil igen, tillägger Anne-May Sundström.

Fem laddningar

Under sommaren blev ett besök hem till Ekenäs aktuellt. Hur det skulle gå att bila sträckan på drygt 600 kilometer med elbil var något paret funderade över på förhand.

– Flera undrade hur det skulle gå att ta sig hem hit men vi bestämde oss för att se det lite som ett äventyr. Och det gick hur bra som helst, säger Johan Sundström.

Anne-May Sundström säger att det krävdes en del planering men att inga problem uppstod under vägen.

– Det finns en färdig app där vi matade in vår startplats, vart vi skulle, hurdan bil vi har och vilken temperatur det var ute. Den visade sedan var vi behövde stanna för att ladda bilen.

Resan från Oslo till Ekenäs krävde fem laddningar och kostade sammanlagt 30 euro.

– Vi hade ändå stannat längs vägen så nu passade vi bara in måltider med laddningarna och åt under tiden bilen laddades, säger hon.

Att ladda bilen full tar omkring 30 minuter och med full laddning kan man köra 100–150 kilometer.

Finland halkar efter

Skillnaderna mellan Norge och Finland när det gäller elbilar är enorma. I Norge har man på många vis försökt främja elbilar. Vägtullar och andra skatter har helt slopats för elbilar. Att åka färja är betydligt billigare med elbil än med en bensindriven. Därtill har elbilar rätt att köra i buss- och taxifiler i Oslo.

Landet ligger långt före Finland. Då det här såldes omkring 220 elbilar 2016, såldes i Norge omkring 4 000 bara under juni månad i år. Johan Sundström säger att det är förståeligt att Finland ligger så långt efter då prisnivån här är så hög. Familjen köpte en begagnad BMW i3 i Norge. Som ny kostar den modellen omkring 30 000 euro medan priset i Finland ligger på över 50 000 euro.

Intresse för elbilar tycks ändå finnas även bland finländarna.

– I Norge tänker man inte ens på att man har en elbil, medan var och varannan här är nyfikna på den, säger Johan Sundström.

Anne-May Sundström säger att man också i trafiken märker hur ovana finländare är med elbilar.

– Bilen är väldigt tyst och man ser att finländarna inte är vana med det. Folk märker inte att man kommer körande.

Utöver att bilen är tyst säger paret att den även är väldigt enkel och bekväm att köra. Efter ett halvt år som elbilsägare säger de sig aldrig mer byta tillbaka till en bensindriven bil.

– Då jag här hemma i Ekenäs satte mig bakom ratten till pappas bensindrivna bil kändes den så klumpig och skramlig, säger Johan Sundström.

Paret är överens om att elbilar är framtidens melodi och hoppas man även i Finland skulle inse det. Johan Sundström menar ändå att en hel del åtgärder först behöver göras här.

– Med den nuvarande prisnivån får man aldrig in elbilarna på marknaden helt och hållet. Jag säger bara: ta modell av Norge så lyckas det.

Oslo–Ekenäs med elbil

Krävde fem fulla laddningar längs vägen.

En full laddning tar 20–30 minuter.

Kostade cirka 30 euro.

Resan planerades med hjälp av en app som berättade var och när bilen ska laddas.

Löpte problemfritt och smidigt.

Resan har bekräftat för familjen Sundström att Finland ligger långt efter Norge när det gäller elbilar.