Från och med i dag är ABC obemannad

Slut på era. ABC-stationen i Ekenäs kommer att fungera som kallmack tills en ny automatiserad station byggs på andra sidan Järnvägsgatan. Bild: Kristoffer Nöjd

Från och med i dag är butiken och biltvätten i ABC-stationen i Ekenäs centrum stängd. I fortsättningen är stationen en kallmack. Tids nog byggs en ny obemannad station på andra sidan Järnvägsgatan.

ABC-stationen vid Järnvägsgatan i Ekenäs har varit en till synes populär mötesplats de senaste åren. Men efter att först ha minskat öppethållningen kommer Varuboden-Osla nu att stänga butiken och tvätten helt. Bensinförsäljningen fortsätter dock automatiserat.

– Det skulle ha krävts investeringar i byggnaden och i tvättanläggningen om vi valt att fortsätta. Eftersom vi har en planändring på gång i närområdet ville vi inte göra de investeringarna i detta läge. Vi gör hellre allt med en gång på andra sidan gatan, säger Varuboden-Oslas vd Hannu Krook.

Varuboden-Osla planerar bygga en effektiv biltvätt och en automatiserad bensinmack på området mellan Järnvägsgatan och järnvägen.

– Nu är det upp till staden. Vi börjar bygga så snart planen är godkänd och vi beviljats bygglov. Förhoppningsvis sker det redan i år.

Krook vill betona att "trafikbutikens" bortfall kompenseras av att S-market strax intill har längre öppethållningstider.

– Man behöver inte längre bensinstationens livsmedelsförsäljning.

Krook säger de fria öppethållningstiderna för affärerna har haft en stor inverkan på livsmedelsförsäljningen på bensinstationerna och att det är en av orsakerna till att man i flera fall väljer att satsa på kallmackar.

– Vi har introducerat flera ny sätt att betala med, till exempel appen ABC-mobiltankning och önskar att våra kunder börjar använda dem eller åtminstone testar hur de fungerar.

Enligt Krook har ingen av personalen vid ABC i Ekenäs sagts upp. De anställda har slutat efter hand.