Från litet till stort

I Ingå. En bukett av de musiker som uppträder under veckoslutet. Från vänster Tomas Nuñez-Garcés, Anna Rajamäki, Maija Linkola, Nonna Knuuttila och Isaac Rodriguez. Bild: Jannica Luoto

Festivalen Musik vid havet håller ställningarna. Under veckoslutet satsar man i Ingå på Mozart för både unga och gamla

– Vi vill sänka tröskeln men inte de konstärliga ambitionerna. Tanken är att ge hela familjen ett smakprov på hur Mozart kan låta på svenska, säger Martina Roos.

Efter ett lyckat projekt med operan Trollflöjten, följer nu ett liknande i samma anda där tre operor sammanförts till en musikteaterföreställning som riktar sig till hela familjen.

Premiären av Det var en gång en... Papageno! har premiär på Walhalla i Barösund på lördag den 18 juni klockan 13 under festivalen Musik vid havet i Ingå. Tanken är att föreställningen längre fram skall kunna erbjudas också skolor.

– Föreställningen är tänkt att fungera som ett lockbete. Min erfarenhet från tidigare projekt är att när barnen först sett en liten anpassad operaproduktion, så vill de gärna sedan se något större. Det handlar om att göra den klassiska musiken mera tillgänglig, säger Martina Roos.

Besök från Barcelona

Ambitionen påminner om den som hela festivalen Musik vid havet utgår ifrån. Att erbjuda Ingåbor och andra gäster ett högklassigt tillgängligt musikprogram. Det gör man i år för tjugoåttonde gången och konceptet under veckoslutet är till sitt innehåll rätt likartad som under tidigare år.

Bland musikerna finns många som återkommer år efter år. En av dem är den tidigare ålänningen Tomas Nuñez-Garcés som till och med har svårt att hålla ordning på hur många gånger han medverkat i Ingå.

– Här finns många trevliga musiker och bra konserter, även om årets tema med Mozart kanske inte är det mest lämpliga för en cellist, säger han och skrattar.

På plats finns även Isaac Rodriguez från Barcelona. Också han och klarinetten har tidigare besökt Ingå.

– Finländarna är faktiskt inte alls så lugna som vi spanjorer kanske har en förhandsuppfattning om. Jag känner mig mycket välkommen och förberedd.

Dags för Mozart

En musikfestival med en så här lång tradition går väldigt långt på rutin, inte minst när det gäller de praktiska arrangemangen. Årets tema Mozart föll sig naturligt med anledning av kompositörens 260-årsjubileum.

– Många har tidigare frågat varför vi ännu inte haft Mozart på programmet, och därför tänkte vi: varför inte? Vi har försökt välja ut verk som är sällsynta och inte hörs så ofta. Bland dem finns olika lieder, säger Nonna Knuuttila som är festivalens konstnärliga ledare.

Under öppningskonserten på fredag den 17 juni klockan 19 i Ingå kyrka kommer även en av Finlands främsta tenorer, nämligen Topi Lehtipuu att uppträda. På plats finns även pianisten Kiril Kozlovsky och Ingå Ensemble. Temat är Mozarts variationer.

Smått blir stort

Lördagen inleds som traditionen bjuder med en gratis jazzkonsert i Ingå centrum klockan 11. På kvällen kan publiken ännu delta i konserten Skratt och tårar som omfattar en afton med judisk musik. Konserten är ett resultat av ett långt samarbete mellan Nonna Knuuttila, Kiril Kozlovsky och klarinettisten Isaac Rodriguez.

Avslutningskonserten som hålls på söndag klockan 14 ordnas i Fagervik kyrka. På programmet står då bland annat Haydns Soluppgångskvartett och Mozarts Klarinettkvintett i A-dur. Före det kan man delta i en tvåspråkig musikgudstjänst i Ingå kyrka klockan 11.

– Den här festivalen är ett bevis på att det även på små orter kan växa fram något stort och starkt. Man kan jämföra med Kuhmo som också började som något litet och i dag är det jättestort, säger Nonna Knuuttila.

Ambitionen är ändå inte att Musik vid havet skall växa ytterligare.

– Vi vill alltjämt erbjuda högkvalitativt program. Det är också en resursfråga. Vi har inte råd att låta det växa hur stort som helst. Tre dagar är lämpligt, säger hon.

Festivalen pågår under veckoslutet den 17–19 juni.

Årets tema är Mozart vid havet.

Programmet som delvis är kostnadsfritt hittas på festivalens egen hemsida.

Mer läsning