Från Hangö till andra sidan av Atlanten

Lång resa. Ocean Lady låg i tisdags i Östra hamnen i Hangö innan hon kastade loss mot nya äventyr. Bild: Börje Takolander

I onsdags startade en segelbåt från Hangö och den tog sikte på Las Palmas. Slutdestinationen är St. Lucia i Västindien och besättningen räknar med att komma dit i december.

Resan mot Västindien började redan i söndags och då tog sig segelbåten från Helsingfors till Hangö. Väl på plats i Västnyland förberedde sig besättningen för gårdagens avfärd. Efter att ha lämnat Hangö ställdes siktet på Las Palmas och besättningen räknar med att anlända till Spanien i mitten av oktober.

Men båten landar inte till Las Palmas utan att stanna på vägen och bland annat kommer besättningen att segla via Portsmouth i England.

– Det blir spännande att åka genom engelska kanalen, det är aningen krävande. Kanalen är trafikerad och dessutom måste vi ta tidvattnet och strömmarna i beaktande, säger Tina Hellstén.

Hon bor i Hangö och är en av nio besättningsmedlemmar som har bestämt sig för att vara med på resan. Hellstén berättar att hon inte behövde fundera länge på om hon skulle vara en del av det hela när frågan väl ställdes.

– Projektet fick sin början i slutet av 2016. Det var vår skeppare Raija Alapeteri och styrman Johanna Perämies som kom på den här idén, säger Hellstén.

Mycket arbete

Besättningen har alltså förberett sig i ett och ett halvt år för sin resa. Hellstén säger att det har funnits mycket att göra och bland annat har besättningsmedlemmarna deltagit i flera utbildningar.

– Vi har också träffat en psykolog som har hjälpt oss med olika saker som är nyttiga när man jobbar i grupp. Sedan har vi förstås fokuserat på säkerhetsfrågor. Men vi har också gått igenom hur man till exempel kan fiska under resans gång.

Orsaken till gruppen beger sig i väg mot Las Palmas är att platsen är centrum för en seglingstävling. Den i sin tur börjar 25:e november och målgången sker i Västindien. Hellstén säger att de anländer i god till Las Palmas och de kommer att flyga tillbaka till Finland när de har kommit till Spanien.

– Sedan återvänder vi lagom till tävlingen för att göra de sista föreberedelserna. Efter det seglar vi till St. Lucia och det skall bli spännande att åka över Atlanten. Tävlingen är trygg att delta i och även om vi kommer att vara ensamma på Atlanten så är det sammanlagt 200 båtar som är på väg mot samma plats.

Rutinerade seglare

Att ta sig från Finland till Spanien och vidare till Västindien är ingen dans på rosor. Det krävs förstås en hel del av seglaren för att lyckas med en sådan resa och Hellstén säger att besättningen är medveten om det. Hon säger också att de nio besättningsmedlemmarna avlöser varandra under resans gång. Däremot kommer det hela tiden att finnas tre medlemmar på båten.

– Vi har erfarenhet av segling och många av oss har hållit på med det här länge. Det här skall bli en upplevelse och visst är det spännande att segla över Atlanten.

Mer läsning