Från Barösund via Jussarö till Hangö

Den som gillar att röra sig på isen har guldläge just nu. Man kan promenera, åka snöskoter, till och med bil på sina håll – och åka långfärdsskridskor, förstås.

Det är inte bara runt Hangö udd som isläget är exceptionellt gynnsamt, som VN skrev om förra veckan. Man kan njuta av utfärder på isen längs hela kusten just nu.

I onsdags åkte Jöns Aschan tillsammans med de fyra vännerna Kari Muuronen, Timo Laine, Kalle Kyyrö och Tuomo Merentie från Barösund till Östra hamnen i Hangö, på mestadels slät och ny is.

– Vi hade en vind på 10 meter i sekunden i ryggen, så vi behövde knappt göra mer än stå på skridskorna och glida fram, säger Aschan.

6,5 timme

Starten gick från Ekenäs:

– Vi tog en taxi från Ekenäs klockan 9 och 9.45 startade vi från färjfästet i Barösund. Klockan 16.15 nådde vi Östra hamnen i Hangö.

Den 77 kilometer långa färden tog med andra ord sex och en halv timme. Utmanande var att hitta en skrinnbar rutt från Barösund till snöfri nyare is, säger Aschan.

– Samt att hitta en alternativ rutt till Ekenäs ifall farleden till Skuru och Koverhar skulle ha varit uppbruten.

För att hitta rutterna studerade man satellitbilder. Dessutom gjorde Aschan rekognoseringsturer på liknande isar, med satellitbilderna som referens.

– Men farleden var ordentligt frusen vid Tvärminne och därmed var det tryggt att ta sig över från Ekenäs- till Hangövattnen.

Inte ofarligt

En dylik färd är inte ofarlig. Aschan listar några faror – bland annat kall vind. Men också hög fart i kombination med möjliga sprickor i isen.

– Om vinden är stark finns risk för att den lyckas bryta loss ett större isflak som man befinner sig på.

Färden från Ingå till Hangö förlöpte lyckligtvis utan olyckor och finns dokumenterad för oss mindre våghalsiga att beskåda. En av deltagarna, Kari Muuronen, har sammanställt en film om utfärden.

Du kan se filmen här. Bland annat ser man gänget passera Sundharuns fyr utanför Jussarö.

Aschan driver företaget Paddlingsfabriken och arrangerar också långfärdsskridskoturer och tillhandahåller en del utrustning.