Framtiden har landat i Östra Hamnen

Det ger ett smått futuristiskt intryck, det nya hamnkontoret i Östra hamnen. Modullösningen med gedigna hantverksdetaljer erbjuder något helt nytt för båtfolk och kombinerar liten yta med finurliga lösningar.

Det nya hamnkontoret i Östra hamnen har redan länge varit en lokal attraktion.

Hangöborna har noga följt med bygget, både till fots, på cykel och från bilen. Det för Hangöförhållanden innovativa konceptet har också fyllt kommentarfälten på sociala medier. Men också HSF Marines gäng, som i år tar över gästhamnsservicen, har fått mycket direkt respons:

– De flesta kommentarerna har varit positiva, och det är ju det som folk säger öga mot öga som räknas, säger hamnkapten Oscar Cavoinus.

Bråttom och försenat

Bråda tider har det varit de senaste månaderna. Efter att bolaget HSF Marine valdes till ny entreprenör i februari har man rest modulbygget, byggt en uteservering, terrasser kring bastun för båtfolk på andra våningen samt snickrat på alla detaljer som betyder mycket för varje byggprojekt. Ännu dagen innan invigningen förra lördagen klättrade byggarna omkring, borrade och hamrade.

Magnus Bäckström, styrelseordförande i HSF Marine, säger att allt varit mycket lättare om modulerna som utlovat varit klara när de anlände.

– Det var de inte, så det har varit en hel del snickrande, vilket gjort att vi ligger efter rejält i tidtabellen.

Smälter in i omgivningen

Hursomhelst öppnar nu hamnkontoret och den övriga servicen sina dörrar för båtgästerna.

Modulbygget är en luftig konstruktion, och speciellt hamnkontorets stora fönster som gör att kunderna genast ser om det är någon på plats ger ett välkomnande intryck. En annan smart lösning är uteserveringen, som byggts runt naturpartier som stenar och träd. Från övre våningens bastuavdelning har gästerna fri sikt över Östra hamnen, man kan till och med kika ut över skådeplatsen från bastulaven tackvare ett långsmalt fönster. Bastun, som är öppen för alla som betalt hamnavgift, omges av en terrass för damer och en för herrar. Bastun är öppen från morgon till kväll och behöver inte bokas i förväg, det är bara att stiga in i de fräscha omklädningsrummen. I nedre våningen finns gästtoaletter samt tvätt- och torkrum.

– Det kommer nog att ta ett par år innan vi vet om satsningen blev lyckad och hur den fungerar, säger Bäckström.

– Men vi väntar med spänning på hur sommaren skall bli, säger Cavonius.