Fotoglimtar från Sydafrika

Vardag. En av Martin Bowers bilder visar en pappa med sin lilla finklädda dotter. Fadern säljer mat från en köpkärra på gatan. Bild: Peter Sjöstrand

Unga sydafrikaner har fått lära sig fota av finländaren Taneli Haro. Nu visas bilder från deras förort till miljonstaden Johannesburg.

Utställning: Det var en gång Westbury. Plats: Fotocentrum Raseborg, Köpmansgatan Karis. Tid: 24.11–28.12. Kurator: Taneli Haro.

Westbury är inte ett slumområde långt utanför stadskärnan utan är en gammal förort. Trots det finns många sociala problem, arbetslöshet, låg utbildningsnivå, droger och kriminalitet.

Bilderna visas för första gången någonsin och det sker på Fotocentrum Raseborg i Karis.

Att Taneli Haro, numera pensionerad Yle-regissör, ville visa dem just i Karis beror på att han är väl bekant med Fotocentrum Raseborg. En bidragande orsak är också att han vistas i trakten tack vare sitt fritidshus i Åminnefors.

De sammanlagt femton vistelserna i Sydafrika fick sin början redan år 2005 då han engagerades i ett Arcada-projekt där han skulle undervisa i dokumentärfilmning. Den vägen kom han i kontakt med ungdomscentralen Westbury Youth Centre vars verksamhet stöds av stiftelsen Kones jubileumsfond och Utrikesministeriets Sais II-program.

Gott rykte

Westbury Youth Centre stödjer unga som behöver hitta en ny riktning i livet. Där ordnas långkurser för 18–35-åringar som kan lära sig grunderna i it, mediekunskap och försäljningsarbete. En av de viktigaste kurserna är fotografering.

Centret finansieras från utlandet, men de anställda har lokal förankring. En del har själva fått sin utbildning på centret.

Enligt Haro har ungdomscentret ett mycket bra rykte på grund av sina goda resultat, vilket i sin tur leder till att nya samarbetsmöjligheter öppnas.

Fota vardag!

När ungdomarna på fotokurserna fick i uppgift att dokumentera sitt Westbury märktes ovanan att läsa och tolka bilder. De är inte översköljda av Instagram- och Facebookbilder eftersom uppkoppling till internet är så dyrt. I stället för att dokumentera livet i förorten var det många som helt enkelt tog bilder av sina kompisar.

– Många är nybörjare. Men vi har också exempel på sådana som utvecklats till halvproffs, säger Haro.

Martin Bowers, som fick sitt liv på rätt köl på ungdomscentret, har utvecklats till en skicklig fotograf och har numera även fotouppdrag som ger inkomst. Flera av Bowers bilder är med på utställningen i Karis. Haro har valt ut fotona utifrån kriterier som kvalitet och innehåll, inte utifrån tanken att alla ska få vara med. Därmed är utställningen sevärd som sådan och inte enbart som en inblick i ett intressant biståndsprojekt.

Drömmar och verklighet

Bilderna berättar om en vardag där det för köpmannen gäller att inte låsa upp utan i stället sälja ut varorna genom gallret – av rädsla för rån. Småbarnen kan leka på ett träd som fallit men som ingen fört bort. Om morgnarna följer mammorna sina barn till skolan från hem som är byggda av korrugerad plåt.

Barnen samlas också till morgonbön – och naturligtvis till fotboll som har en oerhört viktig plats. Barnen i fotbollslagen har både fotbollsskor och -dräkter.

Invånarna kan naturligtvis också ställa till fest. Det kan handla om skolstarten eller en förlovning. Då gäller det att se bra ut, ha snygga kläder och lyxig tårta. Ska man fotas så kan poserandet ske till exempel framför en lyxig bil som hyrs enkom som rekvisita.

– Någon kunde skriva en doktorsavhandling på allt som en sådan bil ska markera, alla signaler den förväntas sända både till festfolket och till oss som tittar på fotografierna, säger Haro.

Mer läsning