Fotocentrum på jakt efter ny lokal

Fotocentrum Raseborg klarade fjolåret bra, men framtiden för galleriet är osäker. Om två år renoveras Fokushuset och tills dess måste de hitta nya utrymmen.

Just nu är Fotocentrum Raseborg situation ganska bra med galleri Zebra i Fokushuset i Karis. De får använda utrymmena utan att betala hyra till staden.

– Det är vi enormt tacksamma för, men vi vet inte hur länge vi får stanna i Fokushuset, säger Katja Juhola som fortsätter som ordförande efter gårdagens årsmöte.

Flytten har varit aktuell under hela året för föreningen eftersom renoveringen eller rivningen var tänkt att ske tidigare.

– Först var det tänkt att vi måste flytta redan i år, men nu verkar vi ha två år på oss. Men åren går snabbt och det är inte lätt att flytta hela organisationen så vi måste fortsätta söka en annan lokal.

Problemet med att hitta en lokal är att hyran inte får vara för hög. Galleriets ekonomi är alltid osäker eftersom det varje år är helt öppet hur mycket pengar det kommer in.

För tillfället är ekonomin i balans eftersom fjolåret gick rätt bra. Galleriets ekonomi är beroende av stöd och bidrag som ansöks aktivt för olika projekt och utställningar. Det betyder att föreningen hela tiden måste hitta på något nytt.

– Vi har några nya medlemmar i styrelsen och alla idéer är välkomna, även om man inte är medlem. Vi ordnar många fina utställningar med kända fotografer, men vi vill också ge unga nya fotografer en chans att ställa ut. Vi är till för alla.

Men det är svårt att utveckla galleriet då en flytt är aktuell inom kort.

– Jag har varit till lokstallen i Karis. Det är fina utrymmen med möjlighet för mörkrum, men vi har inte råd med hyran. Om någon vill dela utrymmena med oss och samarbeta skulle det vara möjligt. Det kunde bli en bra kulturplats i Raseborg.