Fotgängare räddade sig undan vansinneskörare

Bild: Kristoffer Åberg

Polisen jagade en 27-årig man utan körkort som körde grov överhastighet över halva bygden i Kyrkslätt i torsdags.

Jakten började halv fem i Masaby, då en bilist i en bil med stulna registerplåtar vägrade stanna för polisen. Mannen körde i stället förbi polisen och körde som mest 140 kilometer i timmen på en väg där hastighetsbegränsningen varierar mellan 40 och 60 kilometer i timmen. Mannen körde om flera bilar och mötte också många bilar på vägen.

Mannen fortsatte förbi Jorvas, där hans högsta hastighet var 160 kilometer i timmen och han körde om bilar både till höger och vänster. Ställvis körde han helt på fel sida om vägen så att mötande bilar var tvungna att väja ut på vägrenen.

Jakten fortsatte till Kantvik, där mannen fortsatte sin vansinneskörning i 90 kilometer i timmen på Sockerbruksvägen. Polisen förberedde sig på att använda en spikmatta i korsningen mellan Obbnäsvägen och Brohörnet. En fotgängare var tvungen att väja för bilisten, och ett barn måste evakuera sig till sidan om cykelvägen.

I Munkkulla körde mannen över Munksbron, som är en bro för gång- och cykeltrafik, så att fotgängare var tvungna att klättra upp på staketet.

Mannen greps slutligen på Munkkullavägen och förhördes också i samband med flera andra brott. Han misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerhet, rattfylleri och att köra utan körtillstånd.