Fotbollslegendernas återförening

Minnen. Atte Lindström, Christer Söderlund, Peter Andström och Jammu Piiri bäddrar i Nisse "NÅN" Nybergs klippbok. Bild: Johanna Lindholm

Det var inte många av Hickens fotbollsess som saknades i helgen, då HIK PRO 2000 ordnade en sommarfest för spelare aktiva från 1960-talet och framåt.

– Då var vi bra på att spela - nu är vi bra på att kritisera från sidan och minnas hur allt var bättre, sa Micke Hellström i sitt öppningstal till HIK PRO:s sommarfest och rev av en skrattsalva.

Hela 120 gäster hade samlats i Victor Eks magasin Östra hamnen i lördags just för att minnas gamla tider, men också uppdatera sig om vad klubbkamraterna gör nu för tiden.

Leif "Emma" Holmström, som hållit i trådarna för festen, berättar att sammanslutningen HIK PRO 2000 ursprungligen startades år 1993 för att stödja fotbollen, som då hade glidit ner i en ekonomisk svacka.

– Fotbollen har alltid varit för Hangöborna, i flera avseenden, sade han. I kväll har vi lyckats samla ihop folk över förväntan, här är spelare som numera bor I Sverige, Åbo och Helsingfors, berättade han då han tog emot gästerna.

På plats fanns allt från gamla legender som målvakten Börje "Leiba" Berglund aktiv på 1960-talet liberon/mittfältaren Rolle Rönnberg till Nalle Åkerlund, Micke Holm, Jammu Piiri, Jukka Kaplas, Nicke Grönholm, Sami Kinnunen och många fler som på sätt eller annat varit med och gjort fotbollshistoria i Hangö.

För att bli medlem i den "icke registrerade föreningen" krävdes en grundplåt på 1 000 mark, och tanken var att skrapa ihop tillräckligt med kapital för att göra Hickens fotbollssektion skuldfri.

– Ursprungligen kom vi upp till nästan 100 personer, av vilka den sista var Hasse Lönnberg och Inger Lundqvists dåvarande hund, sade Hellström.

I dag har sammanslutningen cirka 30 aktiva medlemmar och fotbollen ligger inte längre i division 1 och 2 som under guldåren, utan i division fyra.

Ligger det då något i att allt var bättre förr?

– Åtminstone var det annorlunda, funderar Anders Roth som är en av Hickens framgångsrika spelare genom tiderna.

– Det finns inte så många barn i Hangö mer, unga rör inte på sig på samma sätt som förr utan är mer intresserade av datorer och internet och det finns inte heller så många eldsjälar som förr, funderar Roth, som själv lagt karriären på hyllan.

– Men även om det är annorlunda kommer Hicken alltid att vara "hemma" för mig.

Och att de blå-gula färgerna låg nära hjärtat för samtliga närvarande gick inte att ta miste om.

Tyvärr kunde en av Hickens största supportrar, Nisse "NÅN" Nyberg, som i över 60 år refererade Hickens matcher och kommenterade fotbollens toppar och dalar i spalterna inte närvara. Han hade i stället sammanställt en klippbok med bilder från fotbollen genom tiderna som alla fick bläddra i och återuppliva gamla minnen.

Mer läsning