Fotboll större än fotboll

VM i fotboll börjar i Ryssland om några veckor. Trots att värdlandet har kritiserats kraftigt för den politiska ledningens tilltag de senaste åren kommer ingen nation att bojkotta VM.

Däremot kommer knappast lika många höga potentater som normalt att närvara. Storbritannien meddelade i våras att både kungahuset och den brittiska regeringen bojkottar VM i Ryssland på grund av nervgiftattacken mot den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter i London. Också ledande politiker eller kungligheter från andra länder kan komma att protestera mot Rysslands aggressiva politik genom att inte visa sig på VM-läktarna.

Härom dagen väckte de tyska fotbollsstjärnorna Mesut Özil (Arsenal) och Ilkay Gündogan (Manchester City) stor uppståndelse då de poserade i London tillsammans med Turkiets auktoritära ledare Recep Tayyip Erdogan.

Det blev en storm på sociala medier i Tyskland där de två, med turkisk bakgrund, betecknades som landsförrädare. Krav på att de skulle uteslutas från Tysklands landslag ställdes av många. Men de finns nog med i Die Mannschaft då de inleder VM mot Mexiko.

Sommarens världsmästerskap är ännu ett exempel på hur viktig och stor fotbollen är även utanför spelplanerna. Pol dr Vesa Vares redogör i sin färska bok Pallon Herruus för hur fotbollen genom tiderna har fungerat som maktmedel och redskap i kampen för och mot demokrati och nationella rättigheter.

Man kan bland annat läsa om fotbollen i fascismens och nazismens grepp och även hur den anpassades till och kanske även lite påverkade kommunismen. 1936 ordnades det en uppvisningsmatch för Josef Stalin på Röda torget i Moskva. Matchen skulle vara i 30 minuter och bjuda på sju mål, så att Stalin inte skulle hinna bli uttråkad. Tydligen blev han inte det, för matchen pågick i hela 43 minuter.

Arrangemangen för nästa VM 2022 har beviljats Qatar vilket visar att fotbollen inte lyckas frigöra sig från politiska och ekonomiska kopplingar. En mycket olämpligare plats för fotbolls-VM är svår att finna.

Symbiosen och interaktionen mellan fotbollen och samhället lever vidare. Fotbollen är världens största idrottsform och även om den inte kan påverka det omgivande samhället direkt så har den indirekta påverkan varit stor genom åren och fortsätter säkert att vara det. Förhoppningsvis i huvudsak på ett positivt sätt.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mer läsning